donderdag 2 juni 2016

Met leerlingen VO naar het AZC

Het vluchtelingenprobleem is in heel Europa een hot issue. Ook in onze regio wordt er veel over gesproken en gepubliceerd, want in Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard zijn al heel wat asielzoekers gehuisvest. Bibliotheek Kennemerwaard wil deze doelgroep graag bedienen en daartoe worden al heel wat initiatieven ontplooid. We staan echter altijd open voor nieuwe, frisse ideeën.

Op donderdag 2 juni startte een groep leerlingen van de vierde klas HAVO/VWO van Scholengemeenschap Jan Arentsz uit Alkmaar met een bijzonder project. In opdracht van de bibliotheek doen zij onderzoek naar de wensen van inwoners van het AZC Heerhugowaard als het gaat om inburgeren, leren van de taal etc. Zij zullen op 9 juni een advies presenteren met ideeën over hoe de bibliotheek hieraan nog meer kan bijdragen.

Donderdagochtend 2 juni vertelden Rita Smedinga en Suzan Vermeulen van Bibliotheek Kennemerwaard de projectgroepen meer over de bibliotheek. De aanwezigheid van AZC-inwoner en vrijwillige biebmedewerker Ayham Alwaa uit Syrië completeerde de briefing. De leerlingen luisterden ademloos naar zijn verhaal en stelden prangende vragen over zijn reis naar Europa, het leven in het AZC en wie hij zelf is. Daarna gingen ze aan het werk om zich voor te bereiden op hun onderzoek.


Een deel van de groep bezocht in dat kader het AZC in Heerhugowaard. Ayham verzorgde een rondleiding, waarbij de jongeren onder andere twee appartementen bezochten, met de vrouwengroep spraken, meer leerden over het leven in het AZC en vragen konden stellen aan andere bewoners. Dit indrukwekkende bezoek kreeg een bijzonder staartje toen enkele leerlingen dusdanig leken te klikken met een aantal Syrische jongeren, dat ze afspraken volgende week weer terug te komen. Ongeacht het resultaat van dit project, waarvan de presentaties op 9 juni plaatsvinden, is dat een prachtige uitkomst en precies waar het om gaat. Maak contact en ervaar zelf wie de ander is. Dan kan de inburgering beginnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten