zaterdag 18 juni 2016

Geschiedenis dichtbij

Brederodejaar 2016
In de drie gemeentes, Vianen, Velsen en Heerhugowaard is 2016 uitgeroepen tot cultureel Brederodejaar.
Heel toevallig zat ik vroeger op de Van Brederodeschool. Ik heb wel eens gevraagd wie dan toch die Brederode was maar daar heb ik nooit een echt antwoord op gekregen. Hij had een kasteel, ergens bij Egmond? Meer ben ik nooit te weten gekomen.

Eindelijk, jaren later is er een Brederodejaar in Heerhugowaard en ik verbaas mij er over, vijftien generaties Van Brederodes hebben in de middeleeuwen grote invloed gehad op de maatschappelijke en politieke ontwikkeling van Holland. Waarom dan toch zo onbekend? Dit terwijl ze bijna van dezelfde betekenis zijn geweest als Willem van Oranje.
Vanaf het midden van de dertiende eeuw, toen ze bij Santpoort hun familieslot lieten bouwen, maakten ze al snel deel uit van de hoge adel van Holland. De vooraanstaande positie van de adel leidde tot een hoog gecultiveerde levensstijl en een sterk standsbewustzijn.Vandaar ook dat er heden ten dage nog enkele bijzondere overblijfselen uit die tijd te vinden zijn zijn. Hun geschiedenis bestaat uit eeuwen van wapengekletter, intrige, rijkdom en macht. Zelfs ontvoerde jonkvrouwen en evenveel bastaardkinderen ontbreken niet. Stof voor een echte soap wellicht?

Praalgraf
In Veenhuizen (een dorpje bij Heerhugowaard) ligt het praalgraf van Reinout van Brederode. Reinout was getrouwd met de dochter van Johan van Oldenbarnevelt en werd lid van de hoge raad. Het is apart om zo'n praalgraf tussen de boerderijen en landerijen terug te vinden. Het bevind zich in een kerkje maar dat is al lang niet meer de kerk waar het oorspronkelijk voor gemaakt was. Onlangs is er een archeologische opgraving geweest, de botten en de grafkelder zijn weer blootgelegd. Een DNA onderzoek is nu bezig en daar zal op 14 oktober een lezing over gegeven worden. kaarten zijn dan via de bibliotheek te bestellen.

In de maand juni is er in de hal van bibliotheek Heerhugowaard en het stadhuis een 3D fototentoonstelling te zien. Facetten van Brederode, alles wat er zichtbaar of bijna onzichtbaar is overgebleven van deze familie is op een speciale manier gefotografeerd, de beelden lijken er echt uit te komen. In Veenhuizen is bij het praalgraf een film te zien waarbij Reinout opstaat uit zijn graf. We proberen de familie echt weer tot leven te wekken lijkt wel.

lezen:
Carly Misset heeft een boek over de familie Van Brederode geschreven: Een illustere familie, drie bijzondere monumenten : de Brederodes in Velsen, Vianen, Veenhuizen Als u op de titel klikt komt u in onze catalogus en kunt u het lenen.
Edith

Geen opmerkingen:

Een reactie posten