dinsdag 14 juni 2016

Daglicht

De Maand van het Spannende Boek is met ingang van dit jaar omgedoopt in de Weken van het Spannende Boek en we zitten er nu midden in. Bloed in de Polder is het thema, allemaal thrillers en detectives van eigen bodem dus. Het genre is de afgelopen jaren flink in opmars geweest en vooral de Nederlandse vrouwelijke thrillerauteurs doen het erg goed in de bibliotheek.

Het boek dat ik dit keer in de spotlight wil zetten is Daglicht van Marion Pauw. Daglicht is een literaire thriller. Veel literaire thrillers in Nederland waaronder die van Marion Pauw zijn uitgegeven door uitgevrij Anthos. Ook titels van andere bekende thrillerschrijfsters zoals Saskia Noort, Esther Verhoef, Simone van der Vlugt, en Lineke Dijkzeul zijn bij deze uitgever verschenen.

Daglicht is een heerlijk spannend boek. Als klanten vragen naar een lekker spannend boek is dit er één die ik graag onder de aandacht breng. Het boek leest als een trein en het verhaal zit goed in elkaar. Eén van de hoofdpersonen in het boek is Iris, een jonge parttime advocate die moeite heeft met het combineren van haar carrière en de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje Aron. De andere hoofdpersoon is Ray die is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw Rosita en haardochtertje Anna. Hij zit zijn straf uit in een tbs-kliniek en houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is.Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray weinig met elkaar te maken te hebben. Maar als Iris enkele dagen op het huis van haar moeder past, brengt een probleem met het zeeaquarium haar in contact met Ray. Ze zoekt hem op in de kliniek en belooft dat ze hem gaat helpen omdat zij geloofd in zijn onschuld.

Ik vind dat de schrijfster de personages van Ray en Iris knap heeft neergezet. Met name het personage van Ray, die autistisch is, zit goed in elkaar. Hij benoemt dingen zoals ze zijn, heeft veel moeite met emoties en vooral met zijn eigen emoties en hij heeft een vissenmanie.
Iris is een alleenstaande moeder met een goede baan. Ze heeft in haar jeugd genegenheid van haar moeder gemist, maar daar heeft ze mee leren leven. Iris is een doorzetter en dat maakt haar het sterke karakter uit het boek.

Het boek heeft twee verhaallijnen. In de oneven hoofdstukken leven we als lezer mee met de ervaringen, belevenissen en gevoelens van Iris. In de even hoofdstukken maken we kennis met Ray.
Gaandeweg het boek komt Iris erachter dat Ray haar halfbroer is, ze vat sympathie voor hem op en gaat op zoek naar de waarheid.

De Weken van het Spannende boek zijn een mooie gelegenheid om dit boekweer eens extra in het zonnetje te zetten.

In 2009 won Marion Pauw met dit boek de Gouden Strop.
Het boek is in 2013 verfilmd onder regie van Diederik van Rooijen met in de hoofdrol o.a. Angela Schijf.
Daglicht is in februari van dit jaar ook in Amerika uitgegeven onder de titel The girl in the dark.
En dat is alles bij elkaar een hele mooie en knappe prestatie van Marion Pauw.

Daglicht is hier te reserveren in onze catalogus

ChrisGeen opmerkingen:

Een reactie posten