dinsdag 7 augustus 2012

Fatale val

Zoals al in een eerder blog van mijn hand vermeld, ben ik een groot fan van thrillers. Maar daarnaast lees ik ook veel waargebeurde verhalen. Het zijn vaak niet de meest 'leuke' verhalen, omdat ze meestal over dramatische gebeurtenissen gaan.
Dit keer behelst mijn blog dus ook zo'n dramatische gebeurtenis.

Debuut
Daphne Timmers
Fatale val is het debuut van Daphne Timmers. Ze raakt tijdens haar werk als journaliste bij de televisie innig bevriend met Daphne Tweebeeke. En ze delen als hartsvriendinnen al snel 'lief en leed'. Na een periode van heel hard werken bij de NOS besluiten ze een paar maanden samen naar het Midden-Oosten te gaan om volledig te ontspannen. In Jordani√ę bezoeken ze de oude stad Petra en maken een tocht naar de 'High Place of Sacrifice' (een rots vanwaar je een prachtig uitzicht hebt). Boven aangekomen genieten ze daar dan ook van en voelen ze zich beiden intens gelukkig.

Ongeluk
Dan beginnen ze de klim naar beneden. De schrijfster kiest voor de veilige weg, maar de andere Daphne gaat voor het lastige pad. En dat nog wel op slippers ('s morgens had Daphne haar nog sterk aangeraden steviger schoeisel aan te trekken...). Als de schrijfster op het 'meeting-point' is aangekomen hoort ze een ijselijke gil. Haar vriendin is uitgegleden en op een lager plateau gevallen. Met 'bloed, zweet en tranen' lukt het de hulpverleners om haar daar weg te halen. Wat dan volgt is een helse rit in een krakkemikkige ambulance. Als ze dan eindelijk in een ziekenhuis zijn beland, overlijdt Daphne Tweebeeke al snel aan haar zeer ernstige inwendige verwondingen.

Verwerkingsproces
De schrijfster vertelt daarna welke fases ze allemaal door moet, voordat ze dit inmense verlies een plek kan geven. Vluchten in alcohol, meditatie, een medium bezoeken. Ze probeert echt van alles. Aan het eind van het boek heeft ze het na jaren eindelijk een plek gegeven en heeft ze haar rust gevonden. Dan is ze pas ook in staat om dit boek te schrijven.
Maar ook dan is al het leed nog niet geleden. De ouders van Daphne Tweebeeke wilden niet dat dit boek uitgegeven zou worden, omdat het veel privé-informatie over hun overleden dochter bevat.
De eerste uitgever durfde het dan ook niet aan, maar gelukkig de tweede uitgever wel.
Daarnaast zijn ze er ook van overtuigd dat hun dochter waarschijnlijk niet zou zijn overleden als er een traumahelikopter ingezet was en hun dochter dus eerder geholpen zou zijn door artsen. Maar deze mag niet vliegen bij de historische stad Petra.

Voor liefhebbers van waargebeurde verhalen vind ik dit echt een aanrader.
Het is goed en gedetailleerd geschreven, maar beschrijft vooral hoe liefdevol een intense vriendschap kan zijn. Daarnaast hoe een zoektocht naar aanvaarding van een verlies kan verlopen.....

Reserveer Fatale val in onze catalogus

Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten