vrijdag 31 augustus 2012

Limonov Emmanuel Carrere

Emmanuel Carrere


Ik heb al diverse boeken van Carrere gelezen over zijn fascinatie voor waanzin bij mensen. Vooral De tegenstander, een boek over een man die achttien jaar een dubbelleven leidde als specialist in een ziekenhuis en die uiteindelijk zijn hele familie vermoordde is me bijgebleven. Ik greep dus ook weer naar zijn nieuwste boek waarin hij een halve eeuw roerige Russische geschiedenis, verbindt aan het leven van een een man, Edward Savenko alias Limonov (1943). De uitgeweken Russische dichter die in de jaren tachtig in Parijs beroemd werd met de zijn levensverhaal  De russische dichter houdt van grote negers.

Limonov
Edward Savenko groeide op tussen de gewelddadige jeugdbendes in een dorp in de Oekraine en kwam net als Poetin uit een Russisch officiersgezin. Hij kreeg het patriottisme met de paplepel ingegoten, was wantrouwig tegenover de perestrojka (je positieve beeld van Gorbatsjov wordt even hardhandig  verbrijzeld) en hij beschouwde de ineenstorting van het het communisme als de grootste catastrofe van de 20e eeuw. Hij week wel uit naar Amerika in de jaren zeventig en wist het door zijn charme te schoppen tot de lieveling van de jetset in Parijs, waar hij beroemd werd door zijn debuutroman.

Charmeur
In Parijs werd hij "onze barbaar, ons boefje" genoemd, maar dat sloeg om in afschuw toen hij zich aansloot bij de Serven en ook echt deelnam aan de gevechten. Ineens werd hij een oorlogsmisdadiger. Maar Limonov heeft maar een doel, beroemd worden, in de literatuur, in de politiek of op het slagveld. Carrere ontmoette Limonov in 2006, die dan net een paar jaar in de gevangenis heeft gezeten vanwege de oprichting van de Nationaal-Bolsjewistische partij, tijdens een demonstratie van de democratische oppositie. Carrere, zoon van een Russische moeder en bekend met het werk van Limonov weet meteen dat hier een verhaal in zit over een echt ouderwetse schelm.

Schelmenroman
En een schelmenroman is Limonov geworden. Het boek is een genot om te lezen, vooral de eerste helft als zijn jeugd in de Oekraine wordt beschreven. Carrere oordeelt niet, maar laat alle kanten van Limonov zien aan de hand van diens eigen werk en geeft een uitgebreid beeld van alle milieus waarin deze verzeilt raakt (huisknecht van een miljardair in New York bijvoorbeeld!!). Waar Poetin slaagde om de machtigste man van Rusland te worden, moet Limonov hetb doen met een rol in de marge. Maar Poetin zal nooit zo'n biografie krijgen als dit boek van Carrere. En dat is ook wat waard.

Reserveer Limonov in onze catalogus

Agnes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten