vrijdag 10 augustus 2012

Een bloedvlek in midwinter

Rode sneeuw in december, een titel die je raakt, verwonderd, tot nadenken aanzet. Hoezo, sneeuw is rood? Daar kan men niet gezellig een wedstrijd: "wie maakt de grote sneeuwpop" mee bedoelen. En dat wordt er ook niet.

1553
Simone van der Vlugt gaat deze keer terug naar de tijd van Willem van Oranje, de vader des vaderlands. Een tijd die helaas niet meer uitgebreid wordt behandeld tijdens geschiedenisles, maar wie dit boek onder ogen krijgt, zal verstrikt raken in de intriges die zich tijdens deze jaren afspelen. De opkomst van het lutherisme en protestantisme tegen het katholieke geloof was zodanig overheersend dat men om het minst of geringste werd opgepakt en verbrand. Niemand was zijn of haar leven zeker, hoe hoog of laag je ook stond op de maatschappelijke ladder.

Angst
Simone van der Vlugt beschrijft het leven van de katholieke Lideweij Feelinck die verliefd raakt op de lutherse arts Andries Griffioen. Dat geeft zoveel problemen dat ze moet kiezen tussen haar vader en Andries. Ze kiest voor de liefde, wordt onterfd en doodgezwegen door haar vader, ook als zij hem zo dringend nodig heeft.
Andries wordt ontboden bij Willem van Oranje en beide mannen merken dat ze, ondanks het standverschil goed met elkaar overweg kunnen. Andries wordt (hof)arts en gaat samen met Lideweij in Breda wonen. Ze krijgen drie kinderen en alles lijkt goed te gaan. Lijkt, want het blijkt een onrustige tijd. Philips stuurt Alva naar de Nederlanden om het protestantisme uit te bannen en richt de bloedraad op. Willem van Oranje vlucht naar de Dillenburg, het gezin Griffioen naar Naarden. Maar ook daar zijn ze niet veilig als ze allemaal bijeen worden gedreven....

Andere hoofdpersoon
Het verhaal wordt overgenomen door de oudste dochter van Andries en Lideweij, zonder dat het afbreuk doet aan de geschiedenis van het gezin. Isabella gaat na de verschikkingen van Naarden naar haar opa Feelinck in Leiden. Daar probeert ze alles om contact met hem te krijgen, wordt zelfs dienstmeisje in zijn huis, maar het mag niet baten. Wel krijgt ze de kans op een toekomst in Leiden. Ze zal zelfs Willem van Oranje nog een keer welkom heten in haar huis.

Geschiedenis
Ook Willem van Oranje krijgt een deel van het verhaal toegewezen. Zijn geschiedenis, wat hij denkt, besluit, probeert, wordt goed verhaalt. Toegegeven, het zal misschien niet allemaal correct zijn qua details, soms te weinig uitgediept, maar als men bedenkt dat weinig mensen meer weten dan: "euhhh, die Willem, daar wordt toch over gezongen voordat het Nederlands elftal moet spelen?????" en dan halverwege de tekst moeten opgeven, dan is dit boek een aanrader om te bedenken waarom er over hem wordt gezongen.
Een brokje nederlandse geschiedenis met een realistisch verhaal, dat is dit boek van Simone van der Vlugt. Net als Jacoba, dochter van Holland is dit een machtig materiaal.

Reserveer Rode sneeuw in december in onze catalogus
Reserveer Jacoba, dochter van Holland in onze catalogus

Irene



Geen opmerkingen:

Een reactie posten