vrijdag 30 september 2016

Voor de échte fans: Alles over Kurt Wallander

Misdaad in het zuiden van Zweden
De in 2015 overleden schrijver Henning Mankell is met zijn Wallander-reeks wereldberoemd geworden. De 12 boeken spelen zich grotendeels af in Ystad, een plaats in het zuiden van Zweden.
Kurt Wallander is een uitmuntend politieman die met zijn team misdaden oplost. Niets bijzonders voor een detectiveserie maar de hoofdpersoon zélf maakt de boeken zo boeiend. Een ietwat eenzame man die niet veel geluk in de liefde heeft en vaak meer drinkt dan goed voor hem is. Hij heeft weinig vrienden, kan maar moeizaam met zijn oude vader overweg maar houdt veel van zijn dochter Linda. Zijn grote wens is om later, ooit (maar wanneer?) samen met een hond buiten de stad te gaan wonen.

Alles op een rijtje
Voor de echte fans is er nu het boek Wallanders wereld. Praktisch alles wordt erin besproken. Er staan samenvattingen van de boeken in. Zijn familieleden, vrienden en collega's worden besproken en alle personages uit de boeken worden, letterlijk van a tot z, toegelicht. Ook alle locaties en plaatsen die in de boeken een rol spelen worden opgesomd, zowel die in Zweden als die in het buitenland. Zelfs de boeken, muziek, theatervoorstellingen en andere culturele onderwerpen die ergens in de serie voorkomen krijgen een plaats in een van de vele overzichten in Wallanders wereld.

De hand
Het boek bevat maar liefst twee inleidingen. Als eerste vertelt de zangeres Patti Smith hoe zij toevallig een Wallanderboek in handen kreeg tijdens een reis naar Berlijn. Ze las een klein stukje in 'Moordenaar zonder gezicht' en was meteen verkocht; zij kon het boek niet wegleggen en heeft in een café uren zitten lezen, helemaal in de ban geraakt van het verhaal. Ook journalist Frits van Exter schrijft een enthousiast voorwoord. Wallanders wereld bevat gelukkig ook nog een kort Wallanderverhaal: De hand (een herziene versie van Het graf). Dit verhaal is in 2004 speciaal geschreven als geschenk voor de Maand van het Spannende boek in Nederland. De schrijver vertelt zelf ook het een en ander over de serie. Het zijn dus niet alleen maar rijen met feiten, het is al met al een mooi gevarieerd boek, zeer geschikt voor de echte Wallanderfans.

Ook zo'n echte fan? Klik dan hier om dit boek te reserveren.


Louise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten