dinsdag 13 september 2016

Galveston, een donkere en broeierige thriller

In juni is de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland weer verschenen. Dit jaar waren er slechts 7 boeken die het hoogst haalbare aantal sterren (5 stuks) kregen.
En van die 7 is Galveston van Nic Pizzolatto uit de bus gekomen als thriller van het jaar. Mijn verwachtingen waren dus hoog gespannen toen ik begon met lezen. De dikte van het boek viel erg mee, slechts 268 pagina's. Het boek is in 2010 al verschenen maar in 2015 pas in het Nederlands vertaald. Mijn verwachtingen zijn ruimschoots uitgekomen. Het boek leest als een trein, je wilt gewoon weten hoe het verder gaat met Roy Cady, de hoofdpersoon. Na twee avonden was het boek dan ook uit. Galvestons heeft een donkere en broeierige sfeer. Het speelt zich af in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het is er warm, stoffig en de mensen die Cady tijdens zijn vlucht ontmoet leven in armoedige omstandigheden. De sfeer van het boek is rauw en en somber en je voelt dat het niet goed gaat aflopen. En die sfeer is heel goed beschreven door Pizzolatto. Ondanks dat Roy Cady niet echt het prototype is van een good guy voel je toch sympathie voor hem en gun je hem een goede afloop.


Samenvatting
Roy Cady is een gangsterhulp, die voor allerlei duistere zaakjes wordt ingezet. Bijvoorbeeld als iemand niet op tijd betaalt of moet worden afgeschrikt, wordt Cady ingeschakeld. Big country Cady is daarvoor de juiste man. Op de eerste bladzijde van het boek krijgt hij te horen dat hij heeft nog maar kort te leven heeft. Hij denkt binnenkort dood te gaan aan longkanker. Hij heeft niet geduld gehad om de diagnose van de arts aan te horen en eventuele behandelmogelijkheden. Die zelfde avond nog moet hij met een maat een klusje doen voor zijn gangsterbaas Stan Ptitko, die pas geleden ook nog eens zijn vriendin heeft ingepikt. Ptitko beveelt hem geen wapens mee te nemen naar deze klus. Cady heeft hier zo al zijn twijfels over en de klus blijkt inderdaad een hinderlaag te zijn. Cady heeft toch wapens meegenomen en weet daardoor te ontkomen. Hij slaat op de vlucht en neemt Rocky, een jonge hoer, die ook op het verkeerde moment op de verkeerde plek was mee. Samen vluchten ze naar Texas. Onderweg pikken ze het zusje van Rocky op , de driejarige Tiffany. Daarna rijden ze door naar Galveston, waar ze hun intrek nemen in hotel Emerals Shores. Een hotel vol kleurrijke gasten. Daarmee begint het avontuur pas echt...


Nic Pizzolatto is geboren in 1975 in New Orleans. Hij debuteerde in 2010 met Galveston maar is vooral bekend als schrijver en bedenker van de HBO tv-serie True Detective.
Een verfilming van Galveston zit in de pijplijn.

Nieuwsgierig geworden? Reserveer Galveston hier in onze catalogus.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten