dinsdag 20 september 2016

Roeien naar de Volewijck

Roeien naar de Volewijck
Roeien naar de Volewijck is de debuutroman voor volwassenen van Suzanne Wouda. Eerder schreef ze al wel drie historische jeugdboeken, die goed ontvangen werden. Verschoppelingen kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en Zwart Water werd genomineerd voor de Thea Beckman-prijs. Laat dat nou de lievelingsschrijfster van Suzanne zijn. Het meest bekende boek van Thea Beckman Kruistocht in Spijkerbroek heeft ze meer dan tien keer gelezen.  In mijn blog van 22 maart besprak ik Nachtblauw van Simone van der Vlugt. Beide boeken en nog een aantal meer maken uit van een serie historische romans van uitgeverij Ambo/Anthos. Ben je dus ook een liefhebber van historische romans, dan kan je voorlopig vooruit...:-)


Waar gaat dit verhaal over?
Hoofdpersonen zijn Flora en Mare, twee meisjes die elkaar op 10-jarige leeftijd in 1679 ontmoeten in het burgerweeshuis van Amsterdam. Al snel zijn ze onafscheidelijk, ondanks dat hun achtergronden heel verschillend zijn. De ouders van Flora waren rijk en die van Mare arm. In 1687 wordt Flora opgehaald uit het burgerweeshuis om bij haar tante en oom in Haarlem te gaan wonen. Mare blijft achter in het weeshuis, maar wordt later daar weggestuurd. Ze komt in een speelhuis terecht waar ze de kost verdient als prostituee. Intussen is Flora getrouwd met een rijke man. Flora en Mare verliezen elkaar uit het oog. In 1697 ontvangt Mare een brief van Flora met het verzoek op zoek te gaan naar haar zoon Thomas, die spoorloos verdwenen is. In die brief geeft ze ook aan dat als Mare de brief ontvangt zij al overleden zal zijn. Mare twijfelt geen moment en reist spoorslags af naar Haarlem om de zoon van haar vroegere hartsvriendinnetje te gaan zoeken.

Burgerweeshuis in Amsterdam
De schrijfster heeft een vaardige pen en het boek is dan ook vlot geschreven. Het ene hoofdstuk vanuit  het perspectief van Flora en het volgende dan weer vanuit het perspectief van Mare. Ook de jaartallen veranderen. Zo start het boek in 1697 als Mare Flora's brief ontvangt. Maar het tweede hoofdstuk speelt zich dan weer af in 1677. Dat dwingt je als lezer om wel bij de les te blijven. Voor iedereen die van geschiedenis en een mooi verhaal houdt is dit boek zeker een aanrader!


Wil je dit boek ook gaan lezen, reserveer hem dan hier in onze catalogus.


Gabrielle

3 opmerkingen:

 1. Dank je voor deze mooie recensie. Leuk om te lezen.
  Hartelijke groet, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Ik vond het gewoon een heel mooi boek en daar ben ik vast niet de enige in. Van een klant voor wie ik het boek had gereserveerd hoorde ik na lezing dat ze het ook een prachtig boek vond. Hartelijke groeten van Gabrielle

   Verwijderen