dinsdag 6 september 2016

Anderson/Stolt: Invention of KnowlegeVoormalig Yes zanger Jon Anderson, inmiddels 71 jaar, is weer flink in actie. Zijn nieuwe album 'Invention of Knowledge' is uitgebracht in juni van dit jaar
De zweedse muzikant Roine Stolt (The Flower Kings, Transatlantic) werd de nieuwe muzikale partner van Anderson. Anderson, een jaar of 8 geleden door de band aan de kant gezet toen hij ernstig ziek was, is met deze plaat terug.
Op Invention Of Knowledge van Anderson/Stolt komt meer dan eens de magie van de oude platen van Yes naar boven. De zanger is de zeventig inmiddels gepasseerd maar klinkt nog lang niet oud en versleten.


Yes brengt veel mooie herinneringen naar boven, ik kocht in mijn jeugd al hun platen. Dat heette toen Symfonische Rock, (rockmuziek die gekenmerkt wordt door lang uitgesponnen nummers vol tempo- en themawisselingen, waarin niet zelden elementen van de klassieke muziek zijn verwerkt.) Nu hebben we het over Progresieve rock. ProgRock (Progressieve rock kent in vergelijking met andere populaire muziek complexere teksten en langere nummers.)
Wat mij betreft zo’n beetje hetzelfde, en daarbij… moet alles in een hokje geduwd worden?

Dat is natuurlijk vooral de verdienste van Jon Anderson, die met zijn uit duizenden herkenbare stem voor een belangrijk deel het geluid van Yes bepaalde. Uit het netwerk van Stolt werden topmuzikanten geregeld en het resultaat is een album dat klinkt als een klok.
Het album bevat 4 lange tracks waarvan er 3 zijn onderverdeeld.


Echt hapklaar is deze plaat niet Bij de eerste keer luisteren komt het een beetje complex over maar later merk je dat de melodieën vrij snel mee te neuriën zijn. Je moet als het ware alle laagjes even ontdekken.  Toch blijft het een kwestie van “You love it or you hate it”  Maar beluisteren is de enige manier om er achter te komen hoe goed dit klinkt

Reserveren ? Klik hier hierAnita de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten