vrijdag 22 april 2016

Ellen ten Damme: Alles Draait


 
 
 
 


 
Ellen ten Damme (1967) groeide ver van de spotlights,rookmachines en televisicamera's op in het Drentse Roden. Maar de wereld zou van haar horen, dat was toen al duidelijk. Ze was een muzikaal en sportief wonderkind. Als turnster behoorde zij tot de top van Nederland. Ze speelde klassiek viool en had haar eigen band. Ze ging naar het Atheneum, studeerde een paar jaar Nederlandse literatuur in Groningen, deed een vooropleiding op het conservatorium en studeerde tenslotte af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze was net twintig toen ze haar eerste single uitbracht. Ze is zangeres, actrice,acrobate,danseres,muzikant,schrijfster en componiste en dat is ze allmaal tegelijk.
Als actrice is ze ondermeer bekend van 'All Stars', Jiskefet', 'Pleidooi' en 'Volle Maan'. Ten Damme heeft ook meerdere malen op theaterfestivals als 'De Parade'en 'Oeral'gestaan. In 2009 trad ze op in de rondom haar gemaakte show 'Cirque Stiletto'. Ze stond met deze show een maand lang in Carré.
Deze voorstelling heb ik gezien en het feit dat ze haar arm gebroken had, en dus in het gips zat, deed niets af aan haar acrobatische toeren.

Ze heeft drie albums op haar naam met pure Engelstalige rockmuziek, iets wat haar goed ligt. In dit genre maakt ze ook in Duitsland furore,niet in de laatste plaats als vaste zangeres bij de Duitse überrocker Udo Lindenberg met wie ze in grote uitverkochte stadions heeft gespeeld over de hele wereld.

In 2009 ging het roer om. Toen verscheen het Nederlandsetalige album Durf jij? met teksten van Ilja Leonard Pfeiffer. Deze samenwerking was al enkele jaren eerder tot stand gekomen tijdens de avond van het liefdeslied waar musici werd gevraagd samen te werken met een dichter. Zo schreven zij samen het lied Durf jij?.En dat smaakte naar meer vonden ze zelf. Dat vond ook het publiek want het album werd goud. Daarna volgde; Het regende zon en dan in 2015 Alles draait.

Ellen te Damme maakt er aanmerkelijk meer van op haar nieuwe album, haar derde in het Nederlands alweer. Dat komt niet alleen door bijdrage van tekstdichter Ilja Leonard Pfeiffer en Rob Chrispijn maar misschien nog wel meer door haar zang. Daar ligt de nadruk op. Ten Damme bepaald zelf haar koers.

Ze noemt dit haar meeste persoonlijke album. En dat kan je ook wel horen. Het album Durf jij? is pop met veel plezier, Het Regende Zon is poetisch en dit album; Alles Draait neigt naar singer-songwrither met actuele onderwerpen die vaak luchtig uitgevoerd worden maar hier en daar behoorlijk direct en confronterend zijn.
De meeste nummers doen wat melancholisch aan. De stem van Ellen staat op de voorgrond maar vloeit prachtig samen met de muziek.  Mijn favoriet; Waterige Maan. Kippenvel.

Anita

Alles draait reserveren? Klik hier


Alles draait...alles draait maar door
De klok hebben we nog nooit gevreesd. De dag van morgen doet geen zeer Want het is nooit te laat geweest. Voor iets en alles nog een keer.

Het leven is een circus. We draaien rond in circels. Wat maakt 't uit. Er is nooit een later.
Dus laten we dansen. En vooral nog eentje dringen. Tot de
bodum van de beker. Ondanks de kater
Want die komt. Dat weet je zeker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten