donderdag 7 april 2016

Western detective
Sheriff
Je bent de sheriff van Absaroka County in Wyoming en je staat onder de douche. De telefoon gaat verschillende keren, maar je maakt je wasbeurt af en kleedt je eerst rustig aan. Het bericht op je antwoordapparaat geeft aan dat een van je deputies je hulp kan gebruiken, maar je zet eerst een goede pot koffie om wakker te worden. Dan stap je naar buiten, knippert in het zonlicht en snuift de ochtendlucht op. Voor je je geweer oppakt en in je landrover stapt. Alles heeft zijn tijd.
Dat voel je als je de serie Longmire bekijkt. De tijd verglijdt net zo vredig en betekenisvol als het landschap. Daarbinnen gaat het om de menselijke benadering, vaak juist zonder dat er veel gezegd wordt.

Gedurfd
Gebaseerd op boekenreeks de Walt Longmire Mysteries van Craig Johnson is dit een in zijn eenvoud en karakterverdieping gedurfde serie die volledig slaagt. Je wordt de natuur van enorme open ruimten en de beleving van haar bewoners in gezogen. Longmire is daarbij niet een speurneus a la Sherlock Holmes, maar wel iemand die de natuur en de mensen echt weet te lezen. Zonder veel technische ondersteuning werkt hij met lokale kennis en praktische know how. Het mysterie van de gepleegde misdaden is ondergeschikt aan het mysterie van wat de mens beweegt.

Rode draad
Absaroka County bestaat overigens niet echt, maar je voelt, proeft en ruikt het tot je het stof van je broekspijpen slaat. Aan het begin van de reeks komt Longmire net min of meer uit de rouwperiode na het overlijden van zijn vrouw. Een dood in nevelen gehuld, waarvan steeds iets meer zichtbaar zal worden. Zonder zijn medeweten deelt ondertussen zijn dochter het bed met juist de deputy die hem tijdens de op handen zijnde verkiezingen wil verslaan. Ondersteuning heeft hij van zijn vriend Henry Standing Bear die de vaak moeizame relatie met de indianen van het reservaat onderhoudt. Terwijl deputy Victoria Moretti hem met grotestadsexpertise uit Philadelphia komt bijstaan. De ontwikkeling van de relaties vormen de rode draad.

Rawhide
Longmire doet me denken aan de oude zwart/wit serie Rawhide. Waarvan de meesten zich alleen de openingsmuziek zullen herinnereren ('rolling, rolling, rolling ...') en de rol van Clint Eastwood. Maar daar ging het niet om. De sleutelfiguur was Eric Fleming als Gil Favor - de leider van de veedrijvers. Een man waar je altijd op kon bouwen. Die kwetsbaar kon zijn, maar altijd volledig zeker was in zijn integriteit. Waar hij ook tegenover kwam te staan. Ook als hij ergens naast zat, bleef hij handelen uit die integriteit. En kon zichzelf bijstellen. Longmire werkt in dat verlengde. De serie heeft het zeker in zich om even klassiek te worden. Favoriete aflevering tot nu toe: Tell it Slant, waarin Longmire uiteindelijk een bekentenis los krijgt van een indiaan, die als Heyoka alles tegendraads doet, door in de ondervraging de rol van dader op zich te nemen.

Raoul


reserveer Longmire in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten