vrijdag 11 september 2015

Ghost Boy

Locked in-syndroom
De Zuid-Afrikaanse Martin Pistorius krijgt op zijn twaalfde een zeldzame ziekte. Hij wordt zelfs zo ziek dat er geen communicatie meer met hem mogelijk is. Martin is zich uiteindelijk niet meer bewust van de buitenwereld. Na drie jaar wordt hij weer een soort van wakker maar kan dit niet laten zien. Hij heeft het locked-in syndroom. Het zal nog acht jaar duren voor een verpleegkundige bemerkt dat hij op bepaalde prikkels reageert. Zij zorgt er voor dat hij wordt getest. Dan begint er een lange weg terug naar weer kunnen communiceren met de buitenwereld.

Schokkend
Martin vertelt over zijn herstel maar ook over de acht donkere jaren waarin hij zich wel bewust is van alles en iedereen maar niet kan laten zien dat dit zo is. In dit verhaal zijn er hele lieve zorgzame mensen maar ook hele akelige mensen. Martin wordt een keer gevoerd maar het eten is te heet. De verzorgster gaat gewoon door met voeren en op een bepaald moment kan Martin het eten niet meer binnen houden. De verzorgster slaat hem in het gezicht en vervolgens lepelt ze het eten inclusief braaksel weer in zijn mond.

Doorzettingsvermogen
Ik heb enorme bewondering voor Martins doorzettingsvermogen om stapje voor stapje weer te kunnen "praten" met hulpmiddelen zoals de computer en een letterkaart. Het moet een bevrijding voor hem zijn geweest om zelf weer keuzes te kunnen maken. Alleen al aan te kunnen geven wat en wanneer je wil eten en drinken. Niet alleen kan Martin weer communiceren maar ook zijn lichaam wordt sterker. Hij gaat studeren en krijgt een baan en ook zijn grootste droom wordt werkelijkheid.

Getipt
Vaak koop ik een boek als verjaardagscadeau en meestal één die ik zelf al gelezen heb. Ghost Boy had ik nog niet gelezen maar werd in de boekwinkel getipt. Het boek cadeau gegeven, zelf gelijk in de bibliotheek gereserveerd en in één adem uitgelezen. Aangrijpend.
Bedankt voor de tip boekhandel Thomas!


Klik op deze link om Ghost Boy te reserveren.

IngeborgGeen opmerkingen:

Een reactie posten