dinsdag 22 september 2015

De dader heeft het gedaan.

De speurende priester.
In onze bibliotheek kun je heel veel films en tv-series lenen. Er is keuze genoeg, voor elk wat wils. Zo is bijvoorbeeld alweer het derde seizoen van Father Brown in onze collectie opgenomen; een echt Engelse serie met ouderwetse whodunits.
Alle ingrediënten zijn aanwezig: een amateur-speurder (een priester met een paraplu), een mysterie, een stel verdachten en een politie-inspecteur die het spoor bijster raakt.

G.K. Chesterton.
De verhalen zijn gebaseerd op de boeken van G.K. Chesterton. Hij schreef de avonturen van Father Brown ongeveer honderd jaar geleden. De makers van de tv-serie hebben de situatie verplaatst naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Met humor, slimme trucs, vernuft en een groot inzicht in de menselijke natuur weet de dorpspastoor menig mysterie op te lossen.

Vrienden
Gelukkig krijgt de speurder hulp van zijn goede vrienden. Daar heb je bijvoorbeeld Mrs. McCarthy. Zij is soms wat bevooroordeeld en rechtlijnig, is trots op haar zelfgebakken scones en zorgt met haar goedhartige natuur dat Father Brown niet in zeven sloten tegelijk loopt. Ook Lady Felicia is een waardevolle hulp bij de speurtocht naar de waarheid. Ze is dol op mantelpakjes en mooie mannen. Zij heeft een zeer uitgebreide kennissenkring die goed van pas komt bij het speuren. Haar man is een wat vage, schimmige Lord die altijd en eeuwig van huis is (vissen in Schotland, naar het buitenland voor zijn werk). Lady Felicia heeft dus alle tijd om het vuur uit haar hooggehakte pumps te lopen om Father Brown te helpen. Ook Sid, haar chauffeur, draagt zijn steentje bij. Een aardige jongen, maar een beetje een scharrelaar. Hij neemt het niet zo nauw met de regeltjes van de wet. De priester spreekt hem daar natuurlijk regelmatig op aan maar profiteert er zo nu en dan ook van. Handig als je een afgesloten huis wilt binnenkomen om bewijsmateriaal tegen een moordenaar te kunnen verzamelen!

Puzzelen
Toegegeven, je zit niet nagelbijtend op het puntje van je stoel van de spanning. Maar de afleveringen zijn wel stuk voor stuk fijne, uitstekend gemaakte puzzeltjes. Je neemt je voor om één aflevering te bekijken, maar ja, de verleiding is wel erg groot om de volgende dan ook nog maar even te zien......en de volgende......en de volgende......
Father Brown reserveren? Klik hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten