dinsdag 1 november 2011

Pubers 2: Help je kind leren

"Help, dit leer ik nooit!"
Je kind roept, wanhopig.. Of het allemaal nog niet genoeg is, wat je als puber èn als ouder samen doormaakt, moeten er óók stapels huiswerk worden gemaakt. Met rammelende hormonen aan de wiskundige formules en Duitse taalbuigingen. Ga er maar aan staan!

Weg met de knobbel?!
BreinLink voor ouders zet nèt die stap verder. Niet alleen wordt inzicht in het puberbrein gegeven, dit boek staat ook vol werkbare tips. Plus een paar flinke beweringen, waar je zelf ook even op moet sudderen. Zoals deze: het brein is genetisch bepaald, maar groeit naar wat je doet, denkt en voelt. Met andere woorden: het brein is een spier, die je kunt ontwikkelen. Ook op een gebied, waar je niet goed in bent. Het is een kwestie van geitenpaadjes aanleggen en die uitbouwen tot snelwegen. Talent bestaat, maar je achteroverleunend blindstaren op die knobbel is zo fout als maar kan...

Olifanten, kauwgom en drugs.

Gerjanne Dirksen en Hulda Möller van BCL doen uit de doeken hoe de Olifant(emotie en instinct) het stuur overneemt van de Berijder, wanneer er sprake is van faalangst en demotivatie. Opgepast dus met pubers en porselein...Ga nou ook weer geen keukentafeldiscussies uit de weg, die schijnen juist te helpen om interesse over het te leren onderwerp te krijgen. Stel je als ouder ASOOO op. Dat betekent zoiets als: stel je open voor de ontwikkel-mogelijkheden van je spruit. Een andere mooie tip is die van de kauwgum-toetsproef. Leren in een stille, strenge omgeving, alsof je al bezig bent met de toets zelf, met een stimerolletje in de mond. Als de echte toets wordt afgenomen, geeft je omgeving plus kauwgom het gewenste context-effect. Garantie voor extra punten!
Gelooft u nog steeds niet dat positieve feedback uw kind helpt, lees dan het grappige hoofdstuk over dopamine, de "hersendrug". Die je trouwens veilig kunt toedienen, door de leerstof spannend te maken.

Gelukkig geeft Breinlink er voorbeelden bij, want het is zéker niet makkelijk je puber te overtuigen dat huiswerk maken verre van saai kan zijn. Zo zijn er zes goed toepasbarebreinprincipes, in heldere taal uitgelegd, met verhalen uit de praktijk.

En stèl je nou toch eens eventjes voor dat je kind op een dag roept: "Help, ik word slimmer!"
Tanja.

Reserveer BreinLink voor ouders in onze catalogus.

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat jullie dit onder de aandacht brengen. Het is zo heerlijk praktisch. Heb het boek zelf laatst ook gelezen en er best wat van opgestoken waar ik iets mee kan bij het maken van lessen en workshops. Ook voor mensen die iets met onderwijs doen is het een aanrader!
  Elsemarie Valstar- Domeinspecialist Mediawijsheid en Biebsearch, Bibliotheek A tot Z

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Elsmarie Valstar: dank voor je bijval!
  Het is inderdaad niet alleen voor ouders en de kids zelf, maar voor iedereen die met opgroeiende kinderen te maken heeft een boek met humor en bruikbare informatie.
  Met groet,
  Tanja.

  BeantwoordenVerwijderen