woensdag 9 november 2011

Händels Messiah

Een prachtig stuk klassieke muziek.
Heel bekend en vaak uitgevoerd rond de Kerst maar ook rond Paastijd.

Händel had slechts 24 dagen nodig om het werk te componeren: van 22 augustus tot 14 september 1741. Al in november van dat jaar reisde hij naar Dublin. De eerste uitvoering was pas op 13 april 1742, als benefietconcert, na een extreem strenge winter. Het stuk was een groot succes; dames werd verzocht niet in hoepelrok te komen om meer kaarten te kunnen verkopen. De opbrengst ging naar een aantal goede doelen, gelijkelijk verdeeld. Een jaar later werd de Messiah ook in Covent Garden in Londen uitgevoerd. Nog voor de uitvoering ontstond een discussie of het stuk wel in een theater behoorde te worden opgevoerd.

Toonkunst Alkmaar heeft The Messiah van Handel al een aantal keer uitgevoerd. En ook dit jaar staat het op het programma. Een aantal bibliotheekmedewerkers zingen in het koor. Waaronder de schrijver van dit blogbericht. Ik zing het voor het eerst. Sommige bekende stukken ken ik wel maar in z'n geheel was het voor mij onbekend.
En ik word er helemaal blij van!

De Uitvoering van Toonkunst Alkmaar is op donderdag 15 december a.s. in de Grote Kerk

Het koor gaat ook een flashmob doen van het Halleluja! Hoe gaaf is dat! Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet.

De flashmob is op donderdag 8 december a.s. om 19.00 uur in V&D Alkmaar.

Diverse uitvoeringen kunt u lenen in de bibliotheek. De uitvoering van het Choir of King's College Cambrigde is erg mooi.Evelyne

Reserveer de dvd bij Bibliotheek Kennemerwaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten