vrijdag 4 november 2016

Hindergroen

Martine Bijl
Martine Bijl
De naam Martine Bijl zal bij velen toch wel een belletje doen rinkelen, denk ik zo. Ze is geboren in 1948 en werd in 1965 ontdekt als zangeres door Willem Duys. Ze zat toen nog op het gymnasium. In datzelfde jaar maakte ze haar televisie-debuut in Cabaretkroniek. Martine is van vele markten thuis. Naast zingen heeft ze ook een vaardige pen, want ze heeft diverse boektitels op haar naam staan. Zo verscheen in 1974 Sprookjes van de Efteling, waar ze samen met Anton Pieck aan werkte. Een jaar later volgde een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Meerdere sprookjesboeken zouden daarop volgen. Ken je  haar niet van het voorgaande dan vast van de Hak-reclames. In 2013 stopte ze daar mee na ruim 27 jaar dit gedaan te hebben in ruim 40 spotjes.



En de ouderen onder ons weten vast ook nog wel dat ze panellid was in 'Wie van de drie' naast o.a. Albert Mol. En anders vast nog wel van de televisieserie 'Het zonnetje in huis', waar ze 10 seizoenen lang in speelde naast  vader en zoon Kraaijkamp. De laatste jaren houdt ze zich voornamelijk bezig met het vertalen (ze heeft het liever zelf over hertalen) van musicals en presenteren van ' Heel Holland Bakt'. Aan dat laatste kwam onverwacht een voorlopig einde toen ze september vorig jaar getroffen werd  door een hersenbloeding. Jarenlang schreef ze columns voor het maandblad Zin. Een deel daarvan is terug te vinden in Hindergroen, maar ze heeft ook nieuwe geschreven voor dit boek.

Hindergroen
De naam zegt het al een beetje: hindergroen is een ander woord voor onkruid. Hier weet de schrijfster alles van af, omdat ze in Maarssen aan de Vecht in een heel groot huis woont (samen met echtgenoot Berend Boudewijn) en een gigantische tuin heeft, die ze zelf met heel veel plezier onderhoudt, zoals in het boek valt te lezen. Naast columns over haar tuin schrijft ze bijvoorbeeld  over haar ouders, kleren kopen (lees: dit zo lang mogelijk uitstellen en haar kleren eeuwig bewaren) en haar voorliefde voor het televisieprogramma 'Ik vertrek'. Met dit boek zal ze vast niet in aanmerking komen voor de Nobelprijs voor de Literatuur.  Maar wie fan is van de mens Martine Bijl heeft hier een heel leuk boek aan. Zelf heb ik het in een ruk uitgelezen met soms een glimlach op mijn gezicht, maar ik heb  ook hardop zitten lachen...


Wil je dit boek ook gaan lezen? Reserveer hem dan hier in onze cataogus.

Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten