dinsdag 15 november 2016

Een dame in een busje

Tijdelijk parkeren
Miss Shepherd, een oude en excentrieke dame, leeft in een aftands busje. Ze heeft de gewoonte dit busje lukraak bij iemand voor de deur te parkeren. Ze zet het dan hier en dan daar tegen de stoeprand en bivakkeert er een poosje. En wee degene die protest aantekent. Ze moppert, snauwt, is ondankbaar voor aangeboden hulp en ruikt bovendien niet erg aangenaam.


De schrijver (die het trouwens zelf echt meemaakte)
Op een dag besluit Miss Shepherd haar busje bij de oprit van Alan Bennett te zetten. Hij is schrijver en acteur en leidt een wat teruggetrokken leven in zijn werkkamer. Hij heeft een zieke, hulpbehoevende moeder en zo nu en dan een vluchtige date. Een groot deel van de tijd praat hij tegen zichzelf omdat er niemand anders voorhanden is. Alan geeft, tegen wil en dank, toestemming aan de oude vrouw maar laat doorschemeren dat het niet te lang moet duren. Maar dan kent hij The lady in the van nog niet! Zij manipuleert hem net zo lang tot haar bestelbus daadwerkelijk in zijn tuin staat. Tijdelijk parkeren verandert zo in permanent wonen. Fijn voor haar want zo heeft ze geen last meer van politieagenten die haar sommeren dat ding weg te halen. Niet zo fijn voor Alan want mevrouw is een lastpost.

Het verleden
Naarmate de film vordert komen we meer te weten over het verleden van deze eigenaardige vrouw.Wat heeft haar ertoe gebracht om zo te leven? Heeft ze nog familie? Wat is er vroeger gebeurd waardoor ze zo vaak om vergiffenis bidt en wie is toch die nare man die af en toe op haar busje klopt en voor wie ze zo bang is?


Inzichten
Vanzelfsprekend ga ik niet het hele verhaal uit de doeken doen. Wel kan ik vertellen dat niet alles is zoals het lijkt. En ook dat je, door iemand anders beter te leren kennen, tot inzichten over je eigen leven kunt komen. Alan Bennett kan daarover meepraten.

Maggie Smith en Alex Jennings
Het is een geweldig koppel, de hoofdrolspelers. Van Maggie Smith (Miss Shepherd) weten we zo langzamerhand dat ze álles kan spelen. Van een deftige, vileine grootmoeder in Downton Abbey tot deze opstandige, haveloze, dakloze vrouw. Haar tegenspeler Alex Jennings (Alan Bennett) is zeer geloofwaardig als de bescheiden schrijver die héél langzaam het vertrouwen van de oude vrouw weet te winnen. Een prachtige rol. De acteur lijkt ook nog eens sprekend op de echte Alan Bennett.
Ik heb erg genoten van The lady in the van. Hij boeit tot, letterlijk, het einde waarin nog een zeer grappig moment zit. Dankzij Alan.

Louise

Wil je deze film reserveren? Klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten