vrijdag 19 augustus 2016

Ontspullen


We leven in een eeuw waarin we veel welvaart beleven en we hebben ons omringd met allerlei mooie spullen. Sommige mensen steken zich hiervoor diep in de schulden. In de loop der jaren zijn er ook in ons huis veel spulletjes binnengeslopen en uiteindelijk op de zolder beland, waar ze staan te verstoffen. Ik kan er maar moeilijk afstand van doen, zelfs mijn babyspulletjes staan er nog onder een dikke laag stof. De kinderen zijn inmiddels volwassen en bijna allemaal de deur uit.

Ervaringen
Dat afstand doen heeft bij mij vooral te maken met emotionele waarde. Tegenwoordig besteed ik mijn budget trouwens liever aan ervaringen, bijvoorbeeld reizen. Je beleeft nog tijden plezier aan de herinneringen. En aan de digitale foto's, wat natuurlijk weer een soort van virtuele spullen zijn!

Rust in je hoofd
Voor de vakantie huren we meestal een eenvoudig appartement met de hoogst noodzakelijke inrichting. Je kunt er slapen, douchen, koken, eten, op je terrasje zitten. Alles wat je thuis ook doet, alleen zonder overbodige spullen. We voelen ons er heel prettig bij en er daalt een rust over ons neer. (Er is dan wel weer Wifi).

Nieuwe trend
Er is een nieuwe trend ontstaan, boeken en artikelen in tijdschriften over consuminderen en ontspullen hebben een vlucht genomen. Veel mensen denken na over minderen en afstand doen, de kringloopwinkels varen er wel bij.
Het is ook wel moraliserend en als je gelukkig wordt van het verzamelen van mooie spulletjes, moet je dat gewoon blijven doen. Alles heeft ook zo zijn keerzijde als je er goed over gaat nadenken.

Heerlijk snuffelen
Het idee, dat ik nooit meer zou kunnen snuffelen op brocantemarktjes, bijvoorbeeld op zoek naar dat ene ultieme theepotje of dat leuke kastje! Maar dat is natuurlijk óók een ervaring, waar je veel plezier van kunt hebben. Mijns inziens is het allemaal een beetje dubbel.

Ontspullen is geschreven door journalist en trendwatcher James Wallman. Het boek is een combinatie van psychologische inzichten, aansprekende voorbeelden en praktische tips voor een lichter leven. Met als doel het creëren van rust en ruimte in je hoofd. Geschikt voor als je houdt van een wetenschappelijke benadering.

Een wat luchtiger boekwerk is Niets verspillen doe je zo! van Stéphanie Araud-Laporte. Er staan tips in die alle aspecten van het leven belichten. Wonen, koken, tuinieren, kleding, verzorging, vervoer, het is een compleet boek.
De schrijfster geeft zelf aan dat je ook langzaam dingen kunt veranderen. Er staan leuke tekeningetjes bij ter verduidelijking. Het boek zet in ieder geval aan tot nadenken en is ook goed te gebruiken als naslagwerk voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Wil je deze boeken reserveren! Klik dan op de bovenstaande titels!


Rust - Ruimte - Stilte...

Marga de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten