dinsdag 16 augustus 2016

Les petits meurtres: Franse Agatha Christieverhalen


Ouderwets maar nog steeds populair
Nog altijd vermaken heel veel mensen zich met de verhalen van Agatha Christie. Als je er gevoelig voor bent loop je zelfs het gevaar eraan verslaafd te raken. Heb je enkele bladzijden gelezen, dan moet het boek uit! Je moet eenvoudig weten wie 'het' gedaan heeft en waarom.


Kritiek
Natuurlijk kun je ook kritiek hebben op de boeken van Agatha Christie. Ze zijn inmiddels wel erg ouderwets. Het wemelt van de kolonels, onnozele dienstmeisjes, adellijke personen en dominees. Buitenlanders worden steevast met argusogen bekeken en er is altijd op de een of andere manier sprake van een groot standsverschil. Ook beweren sommigen dat Agatha Christie haar lezerspubliek nu en dan op een oneerlijke manier op het verkeerde been zette. En dan zijn er nog de onderzoeken die aantonen dat ze praktisch altijd dezelfde basis gebruikte voor haar verhalen. Een soort wiskundig model dus; ze hoefde in feite alleen nog de variaties aan te brengen.

3,2 miljard (!) boeken verkocht
Dat neemt allemaal niet weg dat ze nog steeds erg populair is. Over de hele wereld worden Agatha Christies boeken nog altijd veel gelezen. De UNESCO schat het totaal aantal verkochte exemplaren op zo'n 3,2 miljard. Van de boeken zijn ook een kleine 200 speelfilms en tv-series gemaakt.

Hercule Poirot en Kapitein Hastings........maar dan héél anders
Een heel leuke, verfrissende verfilming van de verhalen is de dvd Les petits meurtres d'Agatha Christie. Een en ander speelt zich af halverwege de vorige eeuw in het noorden van Frankrijk. Commissaris Swan Laurence lost misdaden op. Hij wordt, tegen wil en dank, geholpen door Alice Avril, een stoere, jonge journaliste. Nou ja, dat is een groot woord, zij krijgt geen kans voor het echte journalistenwerk maar wordt afgescheept met de problemenrubriek van de krant. Een soort Lieve Lita dus. Ze verveelt zich stierlijk achter haar bureau maar gelukkig zijn er de mysterieuze moordzaken waarmee ze zich kan bemoeien. Tot ergernis van de commissaris, dat wel.

Marlène
Een heel leuke rol is die van Marlène. Zij is de beeldschone, hoogblonde secretaresse van de commissaris. Ze is dol op mooie kleren én op haar baas. Niet zo heel snugger (sommigen zouden haar  misschien wel een klein beetje dom noemen) maar met een hart van goud. Gelukkig krijgt zij soms een goede ingeving. Mooi meegenomen als de zaak penibel dreigt te worden.
Les petits meurtres d'Agatha Christie is een erg leuke serie, het is verrassend om de verhalen eens op een heel andere manier verfilmd te zien. Je zit niet op het puntje van je stoel van de spanning maar er valt wel wat te lachen en de aankleding is werkelijk prachtig.

  
Zin om deze leuke en ontspannende dvd te reserveren? Klik dan hier

Louise

1 opmerking: