woensdag 29 april 2015

Mijnheer Holmes en mevrouw WatsonPopulair
Sherlock Holmes blijft razend populair. Zo verschijnt op korte termijn de film Mr. Holmes met Ian McKellen op het witte doek evenals de derde film met Robert Downing Junior in de hoofdrol. Ondertussen maakt de serie Sherlock die ik eerder in dit blog besprak zich op voor een vierde seizoen. Daarnaast is de reeks Elementary in de Verenigde Staten eveneens aan een vierde seizoen toe.

"Verwacht niets"
Ik ben pas onlangs aan Elementary begonnen. Ik vond het maar niks dat na het succes van Sherlock er opeens een Amerikaanse serie verscheen die ook een moderne versie van het fenomeen wilde zijn. Maar dan in New York en met een vrouwelijke Watson (terwijl er al eens een Jane Watson op het scherm is geweest). Klonk behoorlijk ongeïnspireerd. En de recente Amerikaanse filmversies spreken me al helemaal niet aan. De eerste afleveringen stelden me nauwelijks gerust. De connectie met de karakters van Doyle was flinterdun en het had teveel raakvlakken met bijvoorbeeld The Mentalist. Maar de mysteries op zich waren wel boeiend en het spel van de hoofdrolspelers prima. De mindset van Holmes - "verwacht niets" - blijkt echter ook voor de kijker wat op te leveren.

Briljant en triest
Ondanks dat de verhaallijnen, in tegenstelling tot bij Sherlock, niets met de oorspronkelijke verhalen van Doyle te maken hebben, sluipen er wel kernelementen in. Tegen de tijd dat Irene Adler en Moriarty verschijnen, wordt het allemaal relevanter, met een bijster originele draai. De ontwikkeling van voormalig drugsverslaafde Holmes en Joan Watson (die hem op het rechte pad moet zien te houden) wordt bovendien uitstekend uitgewerkt. Holmes is hier veel kwetsbaarder dan in de andere series. Zowel briljant als bij tijd en wijle een meelijwekkend hoopje mens. De aflevering waarin een vriend in moeilijkheden hem vraagt om weer aan de drugs te gaan, omdat hij dan op zijn creatieve best zou zijn, raakt diep.

Sjaal
Gelukkig wordt een voor de hand liggende romantische spanning tussen Holmes en Watson vermeden en heeft Watson echt iets te betekenen. Zij kan vanuit andere invalshoeken aan de oplossingen bijdragen. In een knipoog naar Sherlock draagt Holmes zijn sjaal op eenzelfde wijze, maar de twee series verschillen verder als dag en nacht. Zo magnifiek en origineel als de benadering van Sherlock wordt het niet. Maar Elementary blijkt tot mijn verrassing zeer de moeite waard.

Raoul

Reserveer Elementary in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten