donderdag 2 april 2015

De Grote Oorlog

Vorig jaar, in 2014, was het precies 100 jaar geleden dat de Grote Oorlog begon. Deze was pas afgelopen in 1918, in plaats van met kerstmis. Er zijn meerdere boeken verschenen over de eerste Wereldoorlog, ook kinderboeken. Mooi om te lezen, voor jongeren èn volwassenen.

Kerstmis
In het jeugdboek Even zwegen de wapens van James Riordan geloofd iedereen dat de oorlog met kerst wel afgelopen zal zijn. Het is dus van belang je direct aan te melden, anders ben je te laat om een groot avontuur te beleven. Hoe anders zal het verlopen! In plaats van een paar maanden worden het vier jaar bagger en ellende.
Harry en Jack wonen in Groot Brittanië en worden eigenlijk min of meer gedwongen zich aan te melden bij het leger. Dat ze dan nog maar 16 zijn, is onbelangrijk. Vechten moeten ze, de eer van het land hoog houden. Zo komen ze niets vermoedend aan in België, in de ellende van de loopgraven.


Het boek mag dan een jeugdboek zijn, de druk die op de mannen (eigenlijk jonge jongens nog) van Groot Brittanië rust, de gruwelen die worden beschreven van de loopgraven, de ellende, de details worden zo ontzettend goed verwoord en verhaald, dat eigenlijk iedereen het zou moeten lezen.
De schrijver Riordan heeft een zeer realistisch verslag geschreven, als eerbetoon aan zijn grootvader die de eerste Wereld Oorlog mocht overleven en voor alle andere jongens en soldaten die in wanhoop alleen met kerst 1914 de gruwelen in het niemandsland konden vergeten. Wat een vreselijke wereld! Maar wat een prachtig verhaal, een boek die je niet kan wegleggen. Zo moet het dus geweest zijn!


Irene

Geen opmerkingen:

Een reactie posten