dinsdag 5 mei 2015

70 jaar vrijheid


Bevrijdingsfestivals
Sinds 1980 zijn er bevrijdingsfestivals en sinds 1994 vindt in iedere provincie (plus onze hoofdstad Amsterdam en hofstad Den Haag) een nationaal bevrijdingsfestival plaats. Graag wil ik de nieuwste albums bespreken van een aantal Nederlandse artiesten die optreden op het bevrijdingsfestival van Haarlem te beginnen met 2 van de ambassadeurs van de vrijheid 2015: Dotan en Jett Rebel.
Dotan is de singer-songwriter van dit moment. Op zijn album 7 Layers staan de tot nu toe 3 uitgebrachte singles waarvan 'Home' verreweg het bekendste is. Deze is verkozen tot de song van 2014. De gehele CD klinkt als deze 3 liedjes. Er is dus weinig variatie en er wordt veel voor dezelfde structuur gekozen, maar wat doet hij dit goed. Het zijn stuk voor stuk prachtige easy listening songs.
Dan is het album Hits for Kids van Jett Rebel een stuk afwisselender. Met zijn experimentele nummers gaat hij verschillende kanten uit. Vaak doet hij me denken aan Prince, maar ook een tintje Pink Floyd en een vleugje Beatles komen langs. Het ene nummer barst uit zijn voegen van de instrumenten, terwijl bijvoorbeeld het afsluitende 'Harmony' praktisch a capella gezongen is. Je moet er van houden, maar dan krijg je wel wat.
Uitersten
Mister and Mississippi en John Coffey zijn 2 uitersten, maar staan vandaag wel op hetzelfde podium te spelen.
De plaat We Only Part to Meet Again van eerstgenoemde is heerlijke luistermuziek en zittend in het gras met een drankje erbij moet dit een genot zijn. Met zowel een zanger als zangeres in de gelederen weten ze je in een dromerige sfeer te brengen. Deze jonge mensen weten hoe ze de instrumenten moeten bespelen. Er zijn nummers die wat bombastischer zijn en bijna filmisch klinken en er zijn nummers die ontzettend klein en ingetogen zijn.
Daartegenover staat The Great News van John Coffey, mijn persoonlijke favoriet. Beukende drums en scheurende gitaren vergezeld door de rauwe stem van de zanger. Ook al is het snoeihard, ze gaan niet de hele tijd vol gas. Naast de gitaren komt er zelfs nog een trompet aan te pas in het toepasselijk genaamde 'Jean Trompette'. En in 'It's Beginning to Change' word je getrakteerd op een 3 minuten durende opbouw die resulteert in een heerlijke climax.

Consistent
Als er 1 band is in Nederland die al jaren achtereen de ene na de andere hitsingle eruit poept, dan is het All In Good Time. Nu al heeft deze plaat 4 singles opgeleverd waaronder het mooie 'Shoes of Lightning' wat de themesong van Serious Request 2013 was en de huidige single 'Guilty'. Een nieuwe weg is de band echter niet ingeslagen. Wat je gewend bent van Racoon, krijg je ook nu weer voorgeschoteld.
Racoon wel. En dat is terecht, want hun songs zijn van hoog niveau. Zelf ben ik gek van het mondharmonicagebruik van zanger Bart van der Weide. Dit is gelukkig ook weer te horen op hun nieuwe album

Er gaat natuurlijk niets boven het live ervaren van muziek. Dus wens ik je heel veel plezier als je vandaag naar het bevrijdingsfestival gaat! Wil je de muziek achteraf nog een keer horen of ga je niet heen, dan kun je uiteraard deze albums bij Bibliotheek Kennemerwaard lenen.

Joey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten