dinsdag 3 juli 2012

Reality of nachtmerrie?

Young Adults
Sinds een jaar kennen alle openbare bibliotheken een extra leeftijdsaanduiding. Dit zijn de D-boeken, die bedoeld zijn voor de young adults (jongeren van 15 t/m 18 jaar).
Vaak viel deze leeftijd een beetje tussen wal en schip in de bibliotheek. De meeste C-boeken vonden ze te kinderachtig, maar de romans voor volwassenen waren nu ook weer niet echt voor hen geschikt. Maar met de D-boeken is dit probleem dus nu opgelost.
Er verschijnen steeds meer boeken voor deze groep en vandaar dat ik een daarvan vandaag bespreek en wel Big Sister Live van Patrick van Rhijn.


Hij werd bekend door zijn autobiografische  Weg van Lila. Hierin beschrijft hij de strijd, die hij heeft gevoerd om de volledige voogdij over zijn dochter te mogen behouden. Na 3 jaar alleen voor haar gezorgd te hebben, besluit de rechter alsnog dat ze terug moet naar haar moeder in Zweden.
Als vervolg op dit boek is Vaderstad verschenen. En dan nu voor het eerst een boek voor young adults van zijn hand: Big Sister Live.
Hij is zelf lange tijd werkzaam geweest in de televisiewereld als redacteur en producer. Niet zo vreemd dus dat dit boek zich ook in die wereld afspeelt. Hij kent deze inmiddels natuurlijk van haver tot gort.

Het verhaal
Het boek gaat over de 18-jarige Bambi, die ervan droomt om rijk en beroemd te worden. Haar jonge leven heeft namelijk al de nodige 'downs' gekend: op heel jonge leeftijd overleed haar zusje en haar vader nam daarna spoorslags de benen. Ze heeft hem daarna nooit meer gezien. Begrijpelijk dat haar moeder door dit alles nou ook niet bepaald het predikaat 'Moeder van het Jaar' verdient.
Als Bambi dan ook de kans krijgt om aan een reality-show op tv mee te doen, grijpt ze deze met beide handen aan. Want wat kan er nu zo moeilijk zijn aan 50 dagen opgesloten zitten in een mooi huis met wat andere meiden? Echter op de eerste dag komt ze er al achter dat de reality in het huis nou niet bepaald overeenkomt met de reality, die zij voor ogen had.
Er gebeuren tal van vreemde dingen en Bambi probeert van alles om daaraan te ontsnappen...

Big Sister Live
De titel van het boek refereert natuurlijk aan die bekende reality-serie ''Big Brother''.
Ik vond persoonlijk dat daar soms al rare dingen in gebeurden, maar zo raar als in Big Sister Live werd het (gelukkig voor de deelnemers) nooit.
Dit spannende boek zal jongeren zeker aanspreken, omdat het allerlei herkenbare ingrediƫnten bevat. En niet in de laatste plaats het kijken naar realityshows.
Kijkend naar de enorme populariteit van bijvoorbeeld ''Oh, oh Cherso'' zijn jongeren gek op dit soort programma's.

Daarnaast heeft de schrijver een vlotte en trendy schrijfstijl (waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan zijn MTV-tijd).
Het verhaal wordt verteld vanuit de vrouwelijke hoofdpersoon en laat zien dat de schrijver zich goed in haar heeft kunnen verplaatsen. Zeker een complimentje waard, want de vrouwelijke psyche is toch wel heel anders dan de psyche van een man.
Zelf ben ik al heel lang geen young adult meer, maar ik heb deze thriller in een ruk uitgelezen.

Reserveer hier Big Sister Live in onze catalogus

Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten