dinsdag 24 juli 2012

Meidenmoes

Al gehoord van de grote ommezwaai? Nee? Dan breng ik groot nieuws over een groene revolutie.
Dit change of plan speelt zich af in de tuin. Voor uitleg moeten we eigenlijk en masse naar buiten!

Tot moes
Eerst was het tuinieren vooral aan de man toebedeeld: maaien, graskanten steken, pergola's en graskanten plaatsen: een vrouw begint er niet aan. Staat hoogstens flink met haar armen te zwaaien ter illustratie van het door haar bedachte ontwerpplan. Dat niet minder dan nogal eens wordt genegeerd.
Hoe dat zo gekomen is, zit zo: geef een man een stapeltje gereedschap en zie hoe testosteron zich over het loof verspreidt. Immense terrassen, verpieterend bloeisel in de schaduw van enorme dakplatanen. Nog even die hogedrukspuit erover en klaar is Tuinman.
"Allemaal vrouwenpraat!" hoor ik een mannenstem roepen - uit onmacht wellicht.

Meer en meer meiden pakken brutaal de tuinhandschoen op of graaien moedig met blote handen in de modder. Knijpen de mannentuin tot moes. Wie serieus bazin in eigen tuin wil zijn, zal dat typisch vrouwelijke trekje alles schoon te moeten maken, wel helemaal los moeten laten.
Die taak kan elders worden ondergebracht. Bij de man bijvoorbeeld.
Dat is ook een heel normaal verschijnsel bij revoluties: íets moet altijd het onderspit delven.

Eigen stijl
Hup, weg met die natuurstenen zestig - bij - zestigers! Naar de buurman met die dakplataan. Laat hij het maar uitvechten met zijn tuinvrouw. Wij zijn toe aan een èchte tuin. Vol bijen en vlinders, waar je uit kunt plukken naar hartelust. We willen bessenstruiken en frambozen voor het fruitontbijt. Munt, ter decoratie van het feestdrankje, om de eerste oogst te vieren. Lente-uitjes en paprika's voor de Tapas. Rúcola, radíjsjes!!
In plaats van die rumoerige supermarkt, stappen wij ontspannen door de moestuin voor een maaltje.
Wij, meiden, trekken de stoute laarzen aan. Wij nemen een moestuin, desnoods in de vierkante meterbak of vensterbank. En mochten we zoek zijn,tussen al dat moes, dan kunnen de mannen ons herkennen aan de kekke, revolutionaire gestylde, dus nou 's niet groene laarsjes.

Oh ja, auteur Alex Mitchell is gewoon een vrouw hoor.. In haar boek het recept van de allerbeste handcrème voor de tuinvrouw.
Reserveer Meiden in de moestuin in onze catalogus en zie wat er nog meer te smullen valt in de bibliotheek.

Wie voor mij nog een goed recept voor rabarbervlaai heeft, kan die altijd kwijt in de reactieruimte...

Tanja

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk boek! Ik popel om een eigen moestuin te beginnen. Het recept voor rabarbertaart komt naar je toe. Geen vlaai maar wel heel lekker! Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Caroline: Dank voor je reactie èn je recept!
  Succes met het moestuinieren, met dit boek moet het lukken!
  Laat je ons nog 's weten hoe het er mee gaat?
  We zoeken ook nog een gouden tip tegen slakkenvraat.
  Beloning: rabarbertaart ;)

  Met groene groet,
  Tanja.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me een leuk boek, speciaal gericht op vrouwen: je zult er toch rekening mee moeten houden dat omspitten je niet in 1 dagje lukt, dat je nagels zwart worden, ook al draag je handschoenen, ook bij jou de zo gewenste tomaten in een doorsneezomer zullen versnotteren en dat de slakken je komkommers ook lusten. Mijn ervaring met een volkstuin is dat het vooral mannen met een moestuin zijn en vrouwen met een bloementuin. Dus als je dan als vrouw aardappelen poot en de stokken voor de stokslabonen plaatst ; ) dan ben je niet de gemiddelde tuinvrouw. Fijn als je dan kunt nalezen of je het goed doet en wordt bevestigd in je eigen beleving van een moestuin, waar je de wolfsmelk niet als onkruid weghaalt, maar lekker bij je doperwtjes laat staan, omdat je dat gewoon een leuke plant vindt. Ook al kijken de mannen je dan een beetje gek aan. Fijn ook om nog even na te lezen of je met het advies van een van de mannen nu goede raad hebt gekregen of eventjes voor de gek bent gehouden. Maar als je in het stadium van de grapjes zit ben je als volwaardig bevonden en kun je zomaar een tiental stamslaboonplantjes cadeau krijgen of een stel bietjes. Dat jij een appelgroen huisje hebt en de toortsen tussen de sla laat staan, paardenbloemen en weegbree niet uitroeit, maar wegsnijdt voor je konijntjes is dan allang geaccepteerd. Tuinster

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Tuinster: ..wat een geweldige insidertips!!
  U omringt zich waarschijnlijk met tuinmannen van het flexibele soort. Nooit weg natuurlijk, een helpende hand.Ik nomineer het idee tot gouden moestuin-tip.
  Nu nog even afwachten of er iemand reageert op die slakkenkwestie..
  Met hartelijke groet,
  Tanja.

  BeantwoordenVerwijderen