dinsdag 17 juli 2012

Elementair, mijn besteDe vloek van verfilming
Wie een bekend boek verfilmt, lijkt het bij critici nooit goed te kunnen doen. Of je verfilmt het te letterlijk, waardoor je slaafsheid aan het origineel kan worden verweten. Of je wijkt teveel af waardoor je gebrek aan respect voor een klassieker kan worden aangewreven. Alles tussen die uitersten in wordt vaak direct naar de prullenbak verwezen als 'gerommel'.
Test je eigen reactie eens via de bibliotheek - bijvoorbeeld rond de boeken over Sherlock Holmes. Leen de oudere televisiebewerking met Jeremy Brett, naast de Amerikaanse bioscoopversie met Robert Downey jr.  en de moderne televisieserie Sherlock met Benedict Cumberbatch. Trek je eigen conclusies uit deze rijke waaier van benaderingen.


De geest van het origineel
Voor mij is Jeremy Brett de ultieme klassieke Sherlock Holmes - het personage van Arthur Conan Doyle ten voeten uit. En de Victoriaanse sfeer is in deze serie uitstekend getroffen. Maar de letterlijke verfilming legt wat zwakheden in het origineel bloot. Niet alle verhalen zijn even ingenieus of intrigerend. Even goed een plezier om naar alle delen van deze serie te kijken. De bioscoopfilm wijkt mij teveel af van de geest van het origineel. Als je dat wilt doen en er een actiefilm van wilt maken, kun je beter een nieuwe hoofdpersoon verzinnen. Een letterlijke verfilming kan ik waarderen, maar een afwijkende misschien nog wel meer; als de geest van het origineel maar wordt meegenomen. Het idee van de televisieserie Sherlock om de Victoriaanse setting om te gooien naar de moderne tijd leek me dan ook onzalig. 


Sherlock
Tot ik hoorde dat Steven Moffat er achter stak. De man die met Doctor Who tegenwoordig wonderen verricht. Hij staat samen met medeschrijver Mark Gatiss bekend als Holmes fan en Holmes kenner. Samen verrichten zij bij deze serie het onmogelijke: een moderne versie in hedendaags Londen - waarbij Sherlock gebruik maakt van internet, texting, GPS en alle moderne vormen van communicatie - die volledig recht doet aan het origineel. Sterker nog, die op veel punten beter is dan het origineel. Er zit veel vaart in en je kunt zelf uren puzzelen om alle klassieke elementen in de nieuwe verhalen terug te vinden. Als je wilt. Anders laat je het gewoon over je heen denderen. Eindelijk eens een versie waarbij de speurder echt op zo'n ander niveau denkt en analyseert, dat hij nauwelijks meer in deze werkelijkheid thuishoort. Met fantastisch tegenspel van Watson. Ik heb voor dit blog al vele uitstekende tv-series besproken. Maar dit is eenvoudigweg briljant.


Raoul

Reserveer de dvd van Sherlock in onze catalogus

Reserveer de overige dvd's van Sherlock Holmes in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten