vrijdag 27 juli 2012

Littekens

Paul Auster Winterlogboek

Ik was meteen jaloers op het idee van Winterlogboek van Paul Auster, een boek dat ik zelf had willen schrijven! Een geschiedenis van je leven/lichaam aan de hand van allerlei littekens. Kom er maar eens op. Een man die zijn hele leven in zijn geest leefde voelt ineens dat hij zonder dat lichaam, dat hem ineens in de steek gaat laten, niets is. Dat hij zijn lichaam is.

Chronologie
Het dagboek kent geen enkele chronologie. Het springt van kinderervaringen, naar het leven nu als vierenzestigjarige. Van een leven als jonge, armlastige, ambitieuze schrijver, naar een leven als gearriveerde, rijke, succesvolle schrijver. Een leven waarin zijn tweede huwelijk zijn redding bleek (hij dronk te veel, was verslaafd aan nicotine). Zijn schrijversleven dat begon met een boek over de dood van zijn vader en dat nu resulteert in een boek over de belangrijke vrouwen in zijn leven, zijn moeder (haar dood), zijn dochter en zijn vrouw en haar familie, die hem zo veel heeft gegeven.

Loflied op de liefde
Want dit boek heb ik vooral gelezen als het inzicht van een ouder wordende man die begrijpt dat zonder volledige overgave en onvoorwaardelijkheid, de liefde niet kan bloeien. Winterlogboek is vooral een autobiografie van een man die zijn vrouw bedankt voor haar onvoorwaardelijke liefde. Een aanrader voor de oudere lezer die zelf worstelt met zijn vergankelijkheid.

Agnes

Reserveer Winterlogboek in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten