vrijdag 20 juli 2012

Grijze tinten

Hypes
Ik doe nooit mee aan hypes. Ik heb nooit de boeken van Harry Potter gelezen. Ik val niet als een blok voor Nederlandse thriller-schrijfsters. Ik heb nooit de Millennium boeken gelezen en de films niet gezien. Daarentegen heb ik wel die andere Millennium trilogie gezien: weet je nog? De einde-der-tijden televisie serie van Chris Carter (bekend van The X-Files) met Lance Henriksen in de hoofdrol, uitgezonden eind jaren '90?
En dus lees ik ook niet Vijftig tinten grijs en vervolgen van E.L. James.

Shades of grey
Shades of grey van Jasper Fforde daarentegen heb ik met heel veel plezier gelezen.
De mensheid is verdeeld op kleur. En dan niet op huidskleur, maar op de kleur die je kunt waarnemen. 'Paarsen' zijn beter dan 'Roden' en alles is beter dan 'Grijzen'. De samenleving draait om de regels van Munsell's Book of Wisdom: "Imaginative thought is to be discouraged. No good ever comes of it" en "Generally speaking, if you fiddle with something, it will break. Don't." Staar lang naar een groene kleur en je beleeft de trip van je leven.

Fforde
Fforde gebruikt veel verwijzingen naar de literatuur, wat ook naar voren komt in The Eyre Affair waarin detective Thursday Next de ontvoering van Jane Eyre probeert op te lossen.
Fforde neemt schijnbaar normale zaken en geeft er een bizarre twist aan: hij is de enige die fictieve personages als Heathcliff en MacBeth op "anger management" training stuurt.

Niet gangbaar en niet massaal: lekker!

Sanneke

Reserveer die ándere Shades of Grey in onze catalogus

2 opmerkingen:

  1. Ik heb toch 50 tinten grijs gereserveerd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd goed natuurlijk, als je deze dan ook maar leest ;)

    BeantwoordenVerwijderen