vrijdag 7 april 2017

Het bitterzoete paradijs

Wegdromen
Ik ben dol op reisverhalen. Reisverhalen zijn soms een feest van herkenning want ik heb zelf ook veel gereisd. Hoewel ik niet kan tippen aan de 95 landen waar wereldreizigster en schrijfster Iris Hannema naar toe reisde. Het is ook heerlijk om thuis op de bank weg te dromen bij de belevenissen van iemand anders in exotische of iets minder exotische landen. Lekker inspiratie opdoen voor een volgende reis of even wegdromen van de alledaagse beslommeringen.

In Het bitterzoete paradijs doet Iris Hannema verslag van haar belevenissen in onder andere Oost Afrika. Na een kort intermezzo in Nederland gaat ze vervolgens op zoek naar het aards paradijs op de eilanden in de Stille Oceaan. Je moet dan denken aan exotische eilanden als Vanuatu, Fiji, Tonga en het Frans Polynesische Bora Bora. Maar ook Nieuw-Zeeland, Paaseiland en Hawaï staan op het reizigersmenu.


Voor lul gestaan
Iris Hannema heeft een leuke schrijfstijl. Haar verhalen zijn vlot en met humor geschreven. Ook deinst ze er niet voor terug om de minder leuke kanten van het reizen te belichten. Reizen is niet alleen maar leuk, het heeft ook rauwe kanten. Hannema stelt in haar boek dan ook: "Wie op reis niet goed voor lul heeft gestaan, is ergens niet werkelijk geweest". Het zijn vaak de dingen die fout gaan die je bij blijven en die bij thuiskomst achteraf de mooiste en spannendste verhalen opleveren. De bonte stoet mensen die zij tijdens haar reizen ontmoet weet ze treffend te beschrijven. Over andere reizigers die ze tegenkomt schrijft ze: "Je komt ze overal tegen, mensen die gekker zijn dan jij". En het is waar, globetrotters zijn vaak bijzondere mensen.

Cycloon Pam
Eén van de verhalen die veel indruk op mij maakte is haar verslag van de cycloon Pam die over Vanuatu raast en daar een enorme verwoesting aanricht. De angst op het moment dat de cycloon overkomt en de puinhopen die ze daarna de volgende dag aantreft. Veel inwoners van het eiland verloren hun huis. Medewerkers van de Australische overheid gaan de hotels op het eiland af om de namen van toeristen te verzamelen. Toeristen worden zo snel mogelijk van het verwoeste eiland afgehaald. Hannema krijgt een plek in een toestel naar Nieuw-Caledonië. Maar het vertrek voelt niet goed, want terwijl zij terug gaat naar de 'complete' wereld blijven de inwoners van Vanuatu achter in alle chaos en ellende.
Zo belicht Hannema ook de bittere kanten van het reizen.

Neemt niet weg dat Het bitterzoete paradijs een (h)eerlijk boek voor iedereen die van reizen houdt, met alle ups en downs...

Het bitterzoete paradijs is Hannema's tweede boek. In 2014 verscheen haar eerste boek: Miss yellow hair, hello!

Je kunt Het bitterzoete paradijs hier reserveren in onze catalogus.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten