dinsdag 18 april 2017

Bewaring: een topdebuut

Presentator
Graham Norton is een beroemde Engelse presentator. Ook in Nederland is hij vaak op de televisie te zien in 'The Graham Norton Show'. Hij ontvangt in dit programma bekende mensen, zoals acteurs en actrices.

Boek
Hij wilde graag een roman schrijven. Die wens is uitgekomen en heeft geresulteerd in het spannende boek Bewaring. Dit debuut is wat mij betreft heel geslaagd. Het verhaal speelt zich grotendeels af in het (fictieve) dorpje Duneen in Ierland. Niet zo gek als je bedenkt dat de schrijver in precies zo'n Iers plaatsje geboren is. Hij weet dus uit ervaring hoe het er in zo'n kleine gemeenschap aan toegaat.

De vondst
Op een dag wordt er bij graafwerkzaamheden een skelet gevonden. Menselijke resten, zomaar, door stom toeval. En dat in een plaats waar praktisch nooit iets gebeurt. Natuurlijk wordt het incident gemeld bij de politie. In dit geval bij P.J. Collins, de enige politiebeambte die het dorp rijk is. De beste man heeft helemaal geen ervaring met dit soort zaken. Hij lummelt noodgedwongen altijd maar een beetje rond en nou krijgt hij dít op zijn bordje. Opwindend vindt hij het wel; eindelijk eens een klus waar hij zijn tanden in kan zetten. Misschien krijgt hij nu eens de kans om te laten zien wat hij werkelijk waard is! Maar ja, helaas voor hem wordt de recherche uit Cork er bijgehaald. 't Is onvermijdelijk natuurlijk bij zo'n zaak maar PJ, zoals hij gewoonlijk genoemd wordt, vindt het maar niks. Een of andere arrogante kerel uit 'de grote stad' die de baas komt spelen en hem als een voetveeg behandelt.

Veel geklets
Natuurlijk wordt er in het dorp volop gespeculeerd. Wie weet hier meer van? Wie zou het zijn die daar opgegraven is? Het roddelcircuit draait op volle toeren, zeker als er nog een tweede lugubere vondst wordt gedaan. Het lijkt er inderdaad op dat sommige bewoners wel wat te verbergen hebben. Drie middelbare zusters die samen in één huis wonen, is dat eigenlijk wel zo normaal? Een vrouw met een drankprobleem, wat is daar in feite de oorzaak van? En dan nog de huishoudster van PJ die zich steeds eigenaardiger gaat gedragen. Zat mensen dus die iets uit te leggen hebben en de agent heeft er zijn handen vol aan. Zal het hem lukken het raadsel uiteindelijk op lossen?

Humor en spanning
Ik heb mij erg geamuseerd met dit boek. Veel humor en spanning en een hele rits verdachten, heerlijk. Een heel toegankelijk boek, dit vindt bijna iedereen leuk. De schrijver maakt er zelf ook nog een grap over: "Ik ben blij met dit boek, eindelijk eens iets van mijzelf dat ik met een gerust hart aan mijn moeder kan laten lezen". Bewaring heeft meteen al een prijs gewonnen. The Irish Indepent Popular Fiction Book of the Year 2016. Een hele mondvol maar niet gek voor een debuut.

Louise
 


Wil je dit boek reserveren? Klik dan hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten