dinsdag 5 juli 2016

Corfu, Emerald Island

Corfu is misschien wel de bekendste van alle Griekse eilanden en momenteel zeer populair, vooral onder de Britten. Corfu (Kerkyra op zijn Grieks) wordt wel Emerald Island genoemd. Dit komt door het weelderige groen in verschillende tinten en de adembenemende, natuurlijke schoonheid. Het prachtige eiland is één van de schatten van Griekenland en het op één na grootste van de zeven Ionische eilanden. Bergachtig en gelegen in het noordelijke deel van de Ionische Zee, langs de kust van Albanië. Met een landschap van hoge cipressen, wilde bloemen en uitgestrekte olijfgaarden. Kristalheldere baaien en smaragdgroene lagunes. Kliffen, rotsen en gouden stranden, in het noordwesten een muur van witte kalkrotsen.
Er zijn veel bezienswaardigheden op het eiland en in de hoofdstad. Teveel om in dit stukje aandacht aan te besteden. Enkele wil ik toch wel met je delen, zelf heb ik het eiland driemaal bezocht en deze plekken hebben wel indruk op mij gemaakt. Corfu oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op de bezoeker en je wilt er gewoon nog een keer terugkeren als je er geweest bent.

Kerkyra
Kerkyra (Corfu Stad) is de hoofdstad van Corfu met veel Byzantijnse en Venetiaanse architectuur. Heerlijk dwalen door de wirwar van geplaveide straatjes van de oude stad. 's Avonds genieten van een maaltijd en de wijn op één van de vele terrasjes, tafeltjes en stoeltjes gewoon uitgestald in de vele straatjes.
Gekust worden door de laatste zonnestralen, daarna gaat het voorzichtig schemeren. De lichtjes worden ontstoken en dat geeft een feeërieke sfeer.

Pantokrator
De Pantokrator is met 906 meter de hoogste berg van Corfu. Dit lijkt niet hoog, maar op een heldere dag is een groot deel van Corfu vanaf dit punt te overzien. Aan de landzijde is dit een bijna onaards landschap. Aan de zeezijde is het vaste land van Albanië en het vaste land van Griekenland te zien. Op de kop van de berg is een klooster uit de 14e eeuw, een café en een telecommunicatiestation. De bergtop is bereikbaar via een smalle weg met veel haarspeldbochten. Gebouwd op de hellingen van deze berg ligt op een hoogte van 650 meter Old Perithia, een nederzetting daterend uit de 14e eeuw, gebouwd tijdens de Byzantijnse tijd.

Paleo Perithia 
Old Perithia
Een verscholen en bijna verlaten dorp hoog in de bergen, wat een mooie plek! Een gebied van uitzonderlijke schoonheid. Alleen de weg er heen al. Er leidt één weg naar toe en die is al prachtig. In het voorjaar zijn de bermen bezaaid met gele struiken.
Het dorp telt ongeveer 130 huizen, meerdere kerken en een school, geheel met de hand gebouwd. De bewoners zijn lang geleden weggetrokken naar de kust en veel huizen zijn vervallen tot ruïnes. Er wonen nu hordes kleurige vlinders.
Het dorp is beschermd erfgoed en een aantal huizen zijn te koop. Enkele worden al gerestaureerd, waarbij de Venetiaanse stijl in ere wordt gehouden. Na afloop van een wandeling door de geplaveide straatjes van het oude dorp kun je bij één van de vier taveernes genieten van een drankje of een heerlijke lunch.
Achilleion
Het Achilleion, een bekende toeristische trekpleister, was het zomerpaleis van Sissi (keizerin Elisabeth van Oostenrijk) in Gastouri. Ze werd verliefd op Corfu en liet het witte paleis bouwen tussen 1889 en 1892. De uitgestrekte tuinen hebben een prachtig uitzicht op een deel van het eiland. Het paleis is elke dag geopend voor bezichtiging.

Sissi had een tragisch leven, ze verloor één van haar dochters en haar zoon pleegde zelfmoord. Het leven aan het hof viel haar bovendien zwaar. Ze trok zich terug in haar zomerpaleis, maar heeft er niet lang van kunnen genieten. In 1898 werd ze in Genève vermoord door een Italiaanse anarchist.

Tot slot
Corfu heeft twee heerlijke lokale dranken als handelsmerk. Een oranje likeur gemaakt van het vruchtje Kumquat, familie van de citrusvruchten. Dit vruchtje gedijt bijzonder goed op Corfu en komt oorspronkelijk uit China. Verder wordt er nog een soort gemberbier gemaakt (Tsitsibira). Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit geen alcoholische drank. Het is niet alleen smakelijk, het heeft ook een kalmerend effect.

Corfu heeft nog veel meer te bieden, dus wil je meer weten over Corfu! De bibliotheek heeft enkele reisgidsen in de collectie. En een bijzondere roman, die zich afspeelt op Corfu.

Een handig boekje van de ANWB met uitneembare kaart en nog enkele reisgidsen.
Reserveren! Klik hier!

Marga de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten