dinsdag 26 juli 2016

Family of the Year

Deze Amerikaanse indiepopband uit Californië maakt vanaf 2009 muziek, maar breekt enkele jaren later pas echt door met de dromerige single 'Hero', van het album Loma Vista 2012.
Dit betekent de definitieve doorbraak van de band en ze verschijnen regelmatig in grote Amerikaanse late night shows.


Ook in Nederland doet het nummer het goed je hoort het liedje veel op de radio. Het liedje is al uit 2012, maar wordt nog steeds volop gedraaid in reclames en in films.
Naast deze grote internationale hit heeft de Amerikaanse band meerdere EP’s en twee eerdere albums op hun naam staan. In 2015 is het tijd voor een derde plaat: het titelloze Family Of The Year.
Analoge en vintage opnameapparatuur geeft het vrolijke indiepop album een fijn retro-tintje. Met deze derde cd laat Family Of The Year horen dat ze duidelijk gegroeid zijn sinds hun laatste plaat Loma Vista; nummer drie heeft een steviger,voller en meer volwassen geluid dan zijn voorgangers.

Het volwassener geluid komt niet alleen voort uit de keuze voor analoge opnameapparatuur, maar ook uit de keuze om een album te maken met alleen maar nummers de veel voor de band betekenen.
Zanger Joe Keefe schreef voor Family Of The Year over het doorstaan en overleven van donkere tijden, niet alleen van zichzelf, maar ook van zijn vrienden om hem heen. Als metafoor hiervoor gebruikt hij de overgang van winter naar zomer.

Dit maakt dat dit album serieuzer en persoonlijker is dan de vorige platen, maar zonder de toegankelijkheid en lichtvoetigheid te verliezen die de band zo eigen is. Het album opent met de zomer in het liefdesliedje ‘Make You Mine’. Dit is ook de eerste single en niet zonder reden; al na de eerste keer luisteren blijft het hangen, maar hij verveelt ook na meerdere keren nog niet. Na deze ontspannen vrolijkheid krijgen de nummers snel een serieuzere ondertoon. ‘We Need Love’ en ‘May I Miss You’ gaan over zo’n donkere periode, maar ze behouden een pakkend en opbeurend refrein

Family Of The Year laat horen dat ze flink gegroeid zijn als band. Ze hebben een steviger geluid, maar hebben hun eigen karakter en stijl niet verloren. Het titelloze derde album heeft voor ieder wat wils. Het is een vriendelijke, toegankelijke en prettige plaat die het goed zal doen in woonkamers, maar ook op festivalweides.

Family of the year is hier te reserveren bij Bibliotheek Kennemerwaard.

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten