vrijdag 8 juli 2016

Moord, weer en windVerloren
Een week in een authentieke cottage in Engeland verblijven om op de hond van je broer te passen is bepaald geen straf. Overdag zwervend door de omgeving en 's avonds bij de haard opkrullend met een boek of een goede tv-serie. Boeken genoeg, maar ik had geen dvd's meegenomen. In een la vind ik de serie Shetland. Zal in ieder geval wel sfeervol zijn. Ik zet hem op en ben verloren.

Verlaten
De verlaten natuur van de Shetland-eilanden is de moeite van het kijken alleen al waard. Net als in series als Longmire, Top of the Lake en Rebound, die ik in dit blog besproken heb, is de natuur een van de hoofdrolspelers. Ruig, eigenzinnig, spectaculair en desolaat.
Als hier een moord plaatsvindt, zijn de verdachten waarschijnlijk mijlen van elkaar verwijderd. Terwijl de eilandbewoners wel een sterke onderlinge verbondenheid hebben. Dat vraagt om een geheel eigen onderzoeksaanpak in een unieke situatie.

Karakter
Shetland is gebaseerd op de boeken van Ann Cleeves (net als de misdaadserie Vera). De plots zitten prima in elkaar, maar het spel draagt voor mij echt de serie. Met name dat van hoofdrolspeler Douglas Henshall (als DI Jimmy Perez) wiens gelaat zo verweerd is als het landschap. Maar waar de emoties uiterst subtiel doorheen spelen. Net als Walt Longmire is hij oprecht en direct en gaat hoe hij ook tegengewerkt wordt tot het uiterste om de waarheid boven water te krijgen. Zonder zijn eigen tekortkomingen over het hoofd te zien.

Menselijk
Het menselijke in al zijn facetten is naast de natuur het uitgangspunt bij Shetland en daar wordt alle tijd voor genomen. Je moet je daar wel aan over kunnen geven. Aan elk verhaal worden twee afleveringen besteed. Het derde seizoen bestaat zelfs helemaal uit één verhaal, van zes afleveringen. Met weinig  actie of spektakel, maar des te meer onderhuidse spanning. En dat perfect in beeld gebracht. Seizoen twee was zo goed dat ik af en toe helemaal in het getij werd meegezogen. Als je dan weer boven komt, waardeer je de ervaring als iets bijzonders.

Accent
Leuk weetje: Steven Robertson, die DC Sandy Wilson speelt, is echt van de Shetland-eilanden afkomstig. Zijn accent is dan ook authentiek.


Raoul

Reserveer Shetland in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten