vrijdag 29 juli 2016

Hotel De Grote L

Vorige week werd ik getipt door een klant om Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper eens te lezen. Volgens haar een hilarisch jeugdboek dat vooral ook heel leuk is voor jongens. Omdat ik het leuk vind om af en toe ook eens een jeugdboek te lezen heb ik het direct aan mezelf uitgeleend en mee naar huis genomen.

Kos is 13 jaar en woont samen met zijn drie ‘krankzinnige’ zussen en zijn vader in een hotel aan zee. Zijn moeder is een paar jaar eerder overleden aan kanker. Tijdens een voetbalwedstrijd waarin Kos de grote uitblinker is en zijn kluppie kampioen wordt krijgt zijn vader die aan de zijlijn staat een hartaanval. In plaats van de zege te vieren beland Kos in het ziekenhuis. Zijn vader moet een zware operatie ondergaan. Daardoor staan Kos en zijn zussen(die net zoveel van jongens begrijpen als Kos van meisjes begrijpt) er voorlopig alleen voor in het hotel. Het valt niet mee om de gasten van het hotel tevreden te houden, die dan ook stuk voor stuk boos weglopen. De inkomsten vallen weg en tot overmaat van ramp blijkt er ook nog een schuld van 7000 euro te zijn. Deurwaarder Gans heeft de inventarislijst al opgesteld. De kinderen moeten zien aan dat bedrag te komen. Ondertussen is Kos smoorverliefd op Isabel. Hij probeert indruk op haar te maken maar begaat daarbij de ene na de andere blunder.


De voorkant van het boek doet vermoeden dat het een boek is voor jonge kinderen maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Onderwerpen als dood, liefde en eerste seksuele ervaringen komen aan de orde. Het boek is daardoor zeker ook geschikt voor leerlingen van het VMBO en van de onderbouw van HAVO/VWO. Ondanks treurige en heftige gebeurtenissen is het verhaal heel erg grappig geschreven. Hilarisch gaat mij persoonlijk net even te ver maar de situaties waarin de hoofdpersoon, Kos, regelmatig verzeild raakt zijn beslist kolderiek te noemen. Bijvoorbeeld als hij met Isabel aan het schuifelen is. Tijdens het dansen wil ze met Kos tongzoenen maar van pure schrik steekt hij de prikker van een kaasblokje in haar verhemelte. Weg romantisch moment.
Om nog maar te zwijgen van de miss Noordzee verkiezing waar Kos uit financiƫle nood aan meedoet verkleed als meisje compleet met blonde pruik en washandjes in zijn bikinitopje.

Al met al een serieus maar toch zeer grappig boek voor jongeren. (Maar ook erg leuk voor volwassenen).
Reserveer het hier in onze catalogus.

Van Hotel De Grote L is inmiddels een musical gemaakt die afgelopen voorjaar in de Nederlandse theaters te zien was en de filmrechten van het boek zijn verkocht aan Eyeworks.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten