dinsdag 22 maart 2016

Delfts blauw

Delfts blauw
Delfts blauw is een type aardewerk, dat traditioneel in Delft wordt gemaakt. Het ontstond aan het het einde van de zestiende eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. Tussen 1650 en 1750 waren er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief. Tegenwoordig zijn er nog maar vier in Delft. En daarvan is er maar één, die echt Delfts blauw produceert: De Porcelyne Fles. Nachtblauw van de hand van Simone van der Vlugt speelt zich voor een groot deel af in zo'n aardewerkfabriek.

Nachtblauw
Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie van Nulandt. Ze heeft een passie voor schilderen en helpt de vrouw des huizes bij haar schilderlessen. Haar verleden achtervolgt haar echter en ze moet weer vluchten. Dit keer komt ze terecht in Delft en vindt ze werk in een plateelfabriek, waar haar talent op waarde wordt geschat. Maar al snel breken er zwarte tijden aan. Ook al is ze eigenlijk verliefd op zijn broer trouwt ze met haar baas Evert. Als de kans groot is dat de pest ook in Delft komt, stuurt deze haar voor een tijdje terug naar haar ouders in De Rijp. Ze is inmiddels  ook in verwachting. Lang houdt ze het niet bij haar ouders uit, omdat ze zich vreselijke zorgen maakt om Evert. Teruggekeerd in Delft ontdekt ze dat hij overleden is aan de pest (later blijkt dit toch heel anders te liggen). Waarschijnlijk ben ik geen objectieve criticus (als groot fan van al het werk van Simone van der Vlugt) maar met Nachtblauw heeft ze weer een meeslepend verhaal afgeleverd, dat zowel veel historische als spannende elementen bevat. En al lezende kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van Delfts Blauw. En beroemde schilders als Rembrandt en Johannes Vermeer verschijnen ook nog ten tonele.

Je kan het boek hier reserveren in onze catalogus.

Ook voor jonge kinderen (4-8 jarigen) is er een heel leuk boek over Delfts blauw. En dat heet Delfts blauw: een vaas voor de prinses geschreven door het echtpaar Ingrid en Dieter Schubert. Met een boot vol Chinees porselein arriveert  muis Lin in Nederland. Bij zijn muizenvrienden in een pottenbakkerij gebeurt er een ongelukje met een vaas. Gelukkig zijn Lin en zijn vrienden ware kunstenaars.

Wil je bovenstaande titel graag lenen, dan kan dat door hem hier te reserveren.

Natuurlijk heeft de bibliotheek ook een aantal informatieve boeken over Delfts aardewerk. Zelf wilde ik heel graag na het lezen van Nachtblauw meer weten erover. Ik ben nu dus bezig in Delfts aardewerk van Christine Lahaussois. Een boek voorzien van heel veel prachtige illustraties.

Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten