dinsdag 15 maart 2016

De voorlezer

We zitten midden in de Boekenweek. Het thema van de Boekenweek is Duitsland onder het motto Was ich noch zu sagen hätte.
Het leek mij daarom leuk om deze keer in het blog een boek van een Duitse schrijver te bespreken. Op de middelbare school heb ik voor het vak Duits aardig wat boeken moeten lezen. Namen als Günther Grass, Heinrich Böll, Erich Kästner, Thomas Mann en Erich Maria Remarque schoten door mijn hoofd.
Maar ik kwam uiteindelijk uit bij De voorlezer van Bernard Schlink, geboren in 1944 en hoogleraar rechten. Een mooi verhaal waarin taal uiteindelijk een hele belangrijke rol speelt. De voorlezer is een boek over een intense liefde, de confrontatie met een oorlogsverleden en de schuldvraag.

Een jonge Duitse scholier, Michael Berg, krijgt een liefdesrelatie met de veel oudere Hanna die tramconductrice is.
Nadat ze voor de eerste keer de liefde bedreven hebben ontstaat er een vast ritueel. Eerst leest Michael Hanna wereldliteratuur voor, dan douchen ze samen en tenslotte gaan ze met elkaar naar bed. Dit gaat lange tijd zo door totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is.
Michael kan Hanna echter maar niet vergeten. Als hij rechten studeert moet Michael een proces bijwonen tegen ex-concentratiekamp bewaaksters.
Hier ontdekt hij dat Hanna voor de SS in een concentratiekamp heeft gewerkt.Reserveer het boek hier in onze catalogus.

Liever de film zien? Dat kan ook. Het boek is verfilmd onder de titel The reader met Kate Winslet en Ralph Fiennes in de hoofdrollen. Nadeel van de film is dat deze Engels gesproken is wat een beetje raar overkomt omdat het verhaal zich in Duitsland afspeelt.

De film kun je via deze link reserveren.


Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten