vrijdag 22 januari 2016

Boy & Bear


In 2009 vormde  singer/songwriter Dave Hosking samen met Killian Gavin (gitaar), Dave Symes (basgitaar), Tim Hart (drums) en Jon Hart (keyboard, mandoline), de indie folk rockband Boy & Bear. In hun korte loopbaan heeft het Australische Boy & Bear al veel voor elkaar gekregen.
De goed geschreven, prettige luisterliedjes hebben voor ieder wat wils: de muziek balanceert tussen folk en rock in en kent nauwelijks scherpe randjes. De luchtige, niet al te zware toon van de muziek maakt deze band tot een knuffelbeer waar je geen kwaad aan kunt ontdekken.


Het Australische antwoord op Mumford & Son’s bracht in 2011 het debuutalbum Moonfire uit. Het album kreeg vijf ARIA awards en werd platinum in het thuisland. In de hedendaagse brij van nieuwe muziek is deze cd een verademing. In de pers vaak vergeleken met Mumford & Sons, maar ik vind toch anders.
Het is geen cd die je na 1 keer volledig mee kunt neuriën, maar dat maakt hem des te beter.
Dus; koptelefoon op en geniet van juweeltjes als "Feeding Line" en "My Only One".

Opvolger Harlequin Dream (2013) deed het zowaar nog beter en werd goud. Het album staat vol met dromerige liedjes, lichtvoetig met een grappige ondertoon. De composities klinken volwassener, en het geluid voller dan op de vorige plaat. Maar het tweede album was wat mij betreft toch “wat meer van hetzelfde”. Overigens heerlijk om naar te luisteren, zakt Harlequin Dream gaandeweg wat in. Tegen het einde wordt het met Stranger weer wat krachtiger.

Met het veelal live opgenomen Limit Of Love uit 2015 maakt Boy & Bear een omslag Ze werken met synthesizers en het klinkt allemaal wat elektronischer. Daarmee doet de band afstand van de folk associaties. Het album bevat simpele liedjes. Limit of Love is anders dan haar voorganger Harlequin Dream en het debuut Moonfire, maar nog steeds heel erg Boy & Bear.

Mooie pop die mensen onder de douche zingen of op straat neuriën. Alle drie albums zeker het beluisteren waard. De band heeft geen ongelofelijke staat van dienst, heeft geen gigantische podiumshow en heeft ook geen dikke hit waar het publiek op af komt. De band moet het hebben van de prachtige stem van de leadzanger Dave Hosking, indrukwekkend en vol wanhoop. De loepzuivere close harmony zangkoortjes met zijn vier bandleden en de veelal dromerige melodieën maken de band compleet.
Een tikkeltje braaf, maar het is zó prettig om naar de muziek van Boy & Bear te luisteren.




Moonfire is te reserveren bij Muziekweb

Harlequin Dream en Limit of Love bij Bibliotheek Kennemerwaard.

Anita







Geen opmerkingen:

Een reactie posten