dinsdag 5 januari 2016

IJstweeling

Spannende, psychologische thriller, geschreven door een mysterieuze auteur, die zich verschuilt achter het pseudoniem S.K. Tremayne.
Een dramatisch en duister verhaal dat gaat over de identieke tweeling Kirstie en Lydia en hun ouders Sarah en Angus Moorcroft. De meisjes worden geboren op een koude winterdag en hebben ijsblauwe ogen en sneeuwblond haar. Hun grootvader noemt hen daarom de IJstweeling. Zelfs hun ouders kunnen ze niet altijd uit elkaar houden.

Nieuw begin
Er gebeurt een tragisch ongeluk en één van de meisjes komt om het leven. Om een nieuw begin te maken besluiten ze met hun overgebleven dochter Kirstie naar een afgelegen en onherbergzaam eilandje in Schotland te verhuizen. Angus heeft het eiland en het huis dat er op staat van zijn grootvader geërfd. De natuur is ruig en de mensen lijken er vijandig en gesloten. Als het winter wordt raakt het gezin steeds verder geïsoleerd.

Spookachtige verschijnselen
Kirstie begint vreemd gedrag te vertonen, ze beweert dat ze Lydia is. Deze uitspraak zet alle verhoudingen binnen het gezin op scherp. Heeft er misschien een vreselijke vergissing plaatsgevonden? Langzaam slaat de twijfel toe. De auteur neemt je mee in het gezinsleven en er gebeuren vreemde, onverklaarbare dingen.
Ook de ouders, Angus en Sarah, hebben zo hun geheimen en verborgen kanten.
Het grootste deel van het boek wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Sarah.

Bijzondere plaats
De roman speelt zich af op een denkbeeldig eiland, Torran Island (Eilean Torran), een getijdeneiland. Het eiland vertoont veel gelijkenis met Eilean Sionnach, één van de eilanden van de Binnen-Hebriden. Dat is een eilandengroep tussen het vasteland van Schotland en de eilandengroep Buiten-Hebriden. Het grootste eiland van deze eilandengroep is The Isle of Skye, een eiland dat met een brug met Schotland is verbonden. Er staat zo'n zelfde vuurtoren en net zo'n huisje op het Eilean Sionnach als op het fictieve eiland.

Over de auteur
Over de identiteit van de schrijver bestaat nog al wat verwarring. S.K. Tremayne is een pseudoniem van een internationale bestsellerauteur, die woont en werkt in Londen. Zelfs de naam van J.K. Rowling wordt genoemd.
Online Wikipedia en Twitter doen vermoeden dat de journalist en schrijver Sean Thomas (1963) zich achter de naam S.K. Tremayne verschuilt. Deze auteur heeft ook onder een ander pseudoniem, Tom Knox, archeologische en religieuze thrillers op zijn conto staan. De auteur heeft nooit officieel bekend gemaakt dat hij de auteur is van IJstweeling.

Zelf ben ik gefascineerd door de ruige, onherbergzame natuur van Schotland en ik wilde dit spannende en duistere boek het liefst in één keer uitlezen. De kaft alleen al oefent aantrekkingskracht uit. Het einde is heel verrassend.

Dit boek reserveren! Klik hier!

Marga de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten