vrijdag 30 oktober 2015

De kindertrein

Waarschuwing: alleen beginnen met lezen als je tijd hebt!
Het fijnst zijn die boeken waarbij je alles aan de kant zet en niets anders meer doet dan lezen. Helaas heeft het twee nadelen, het boek is zo uit en alle werkzaamheden liggen nog op je te wachten.
De kindertrein is zo een boek dus diegenen die nog veel te doen hebben.....

Keuringsdienst van kinderen
De Kindertrein van Christina Baker Kline is een roman gebaseerd op een stukje Amerikaanse
geschiedenis. Tussen 1853 en 1929 reed er in Amerika de 'Orphan train'.Weeskinderen van de oostkust werden met de trein naar het Midden-Westen gebracht en werden op diverse stations gekeurd en uitgekozen door pleegouders. Werd je op het ene station niet uitgekozen dan ging je verder naar het volgende station en diegenen die helemaal niet werden gekozen moesten weer terug naar het weeshuis waar ze vandaan kwamen.Vooral de oudere kinderen werden alleen maar in huis gehaald als extra werkkracht op de boerderij en werden vaak slecht behandeld.
De rekwisieten op zolder
Molly woont bij een pleeggezin en heeft een taakstraf die ze moet vervullen bij de oude dame Vivian Daly. Deze straf bestaat uit de zolder van Vivian opruimen. Na vele uren op zolder ontstaat er een band tussen Vivian en Molly. Vivian groeit ook op bij pleegouders en vertelt de aangrijpende geschiedenis van haar jeugd, die in Ierland begint. Haar verhaal gaat over een harde wereld en heel veel kwijtraken maar ook over terugvinden. Mooi en realistisch geschreven, in één adem uit dus!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten