vrijdag 6 november 2015

What a lovely day!

Mad Max
Ik denk dat ik een jaar of 10 was toen mijn vader me een van zijn favoriete films liet zien:  Mad Max. Tja, van de kijkwijzer had toen nog niemand gehoord. Wat een fantastische film was dat zeg, vooral als je bedenkt dat het budget niet hoog was. De setting, de voertuigen, de actie, de spanning en de coolness van Mel Gibson die met deze film doorbrak. Er volgden nog 2 delen in de jaren tachtig, waarvan vooral The Road Warrior nog steeds niks aan kracht heeft ingeboet. Dus je snapt dat ik zo blij als een kind was toen George Miller na 30 jaar een nieuwe Mad Max aankondigde: Fury Road.


Immortal Joe
Mel Gibson is inmiddels toch wat te oud om de zwijgzame, bikkelharde, ietwat gestoorde Max te spelen. Dus werd Tom Hardy hiervoor aangesteld. Ik ben fan van hem sinds Warrior en ook hier zet hij weer een geweldige rol neer. Inmiddels is Max nog geschifter en overleeft hij in zijn eentje in de post apocalyptische wereld die veranderd is in één grote woestijn met hier en daar wat nederzettingen. Zo heb je Gas Town en The Citadel waar Immortal Joe met ijzeren hand regeert. Deze Immortal Joe wordt gespeeld door Hugh Keays-Byrne die in de originele Mad Max ook al de bad guy speelde. Nou, hij is hier weer net zo angstaanjagend. Een belangrijke rol is weggelegd voor Charlize Theron, die Furiosa speelt en de tankwagen bestuurt die water moet gaan ruilen voor brandstof. Zij heeft echter heel andere plannen; ze probeert te ontsnappen en neemt daarbij de broedvrouwen (Ja, dat is wat je denkt) van Immortal Joe mee.

Actie, actie en nog eens actie
Wat volgt is een grote achtervolging die zijn weerga niet kent. Max sluit zich bij toeval aan bij Furiosa en de rest van de film moeten zij zich zien te ontdoen van Immortal Joe en zijn bendes die er alles aan doen de broedvrouwen terug te halen. 80% van de effecten zijn echte sets, rekwisieten, voertuigen en stunts. Volgens mij is dat de grote kracht van deze film. Voor het verhaal hoef je het niet te doen, maar wel voor de weergaloze actie die je compleet overdondert. De meest maffe voertuigen, fantastische stunts en gestoorde personages komen langs. En dat alles tot in de puntjes in beeld gebracht. Een voorbeeld: Een wagen met megagrote boxen waar een gast met bungykoorden aanhangt en op een gitaar voorzien van vlammenwerper de opzwepende oorlogsmuziek speelt.


Oscars
Door Warner Bros wordt Mad Max: Fury Road gepusht voor de oscars. Of zo'n film kans maakt, is te betwijfelen, maar terecht zou het wel zijn. Als je van actie houdt en/of een voorliefde hebt voor de eerdere Mad Max films, dan moet je deze film zien. Vetter dan dit is het lang niet geweest en zal het voorlopig ook niet worden.

Joey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten