dinsdag 6 oktober 2015

Zo veel ellende...

De vreselijke berichten vliegen je om de oren. Een klein jongetje in de branding, tientallen vluchtelingen in gammele bootjes, hele gezinnen die bij de grens van diverse landen in de verdrukking raken. Het is moeilijk daar je ogen voor te sluiten. Op social media, televisie en in de kranten word je continu geconfronteerd met de ellende van de wereld. Die ellende komt steeds dichterbij. Vandaag werd bekend dat Alkmaar 600 vluchtelingen gaat huisvesten. In Heerhugowaard zijn ook al vele asielzoekers gearriveerd. Als programmeur van een bibliotheek vraag je je dan af wat je moet doen. De neiging om direct op de actualiteit in te springen en je hart te laten spreken is groot.

Na de eerste emotionele impulsen blijven we bij de bieb echter bij onze kracht. Natuurlijk kunnen we meeliften op de hype en slaapzakken bij elkaar zoeken, kinderspeelgoed verzamelen of vrijwilligers werven. Er zijn echter heel veel organisaties die daar veel beter in zijn. Die zijn uitgerust voor dit soort activiteiten. Wij kunnen informatie verstrekken. Daarin zijn wij goed. Zorgen dat mensen vanuit verschillende punten en invalshoeken kennis op doen over de actualiteit. Voors én tegens. Dé manier om bewustzijn te genereren en iedereen zich zijn eigen mening te laten vormen. Maar wel met de juiste informatie. En dus zijn we bezig met de voorbereidingen van avonden vol achtergronden.



Ik mag u, heet van de naald, vertellen dat we Mo Samuel gestrikt hebben. Deze Midden-Oostenexpert is vaak te zien bij De Wereld Draait Door en komt op 17 november naar Bibliotheek Kennemerwaard. Dat is nog zulk vers nieuws, dat de kaartverkoop nog niet eens gestart is. Waarom we Mo uitnodigen? Om te vertellen hoe het nu zit met die vluchtelingen. Waar komen ze nu vandaan en waarom gaan ze daar eigenlijk weg. Wat zoeken ze hier nu echt? En waardoor worden ze verdreven. Geen fabels, alleen feiten. Maar wel op een toegankelijke en menselijke manier gebracht. En dat doen we vaker binnen onze serie 'Brandhaarden en Wereldnieuws'. Op 12 november komt journaliste Manon Stravens namelijk alles vertellen over Boko Haram. Want met al die vluchtelingen uit Syrië, zou je bijna vergeten dat er nog veel meer gaande is in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten