vrijdag 11 april 2014

LezenEarth System science

Ooit begon ik als achttienjarige de studie geografie omdat ik daar interesse voor had. Het is niets geworden, want te veel scheikunde en chemie. Maar ik zag Peter Westbroek bij Brands met boeken met zijn boek De ontdekking van de aarde : het grote verhaal van een kleine planeet en val dan toch weer voor deze tak van wetenschap. In dit boek licht hij de nieuwe wetenschap Earth system science toe. Volgens deze theorie is de aarde niet een reeks op zichzelf staande processen, maar is de aardbol een samenhangend systeem dat in de loop van de tijd steeds complexer is geworden en zelfs kan leren van zijn eigen geschiedenis.

Tweede Verlichting

Wat we hier zien volgens Westbroek  is een opvolger van het modernistische, heliocentrisme van Copernicus, Keppler en Newton. Dat was de eerste Verlichting, nu krijgen we de contouren van een tweede symbiotischeVerlichting, waarin de geosfeer, atmosfeer, hysdrosfeer en biosfeer in elkaar grijpen. Volgens Westbroek een revolutie.

Zelfcivilisatie

Wij zijn niet de civilisatie, de aarde doet aan zelf-civilisatie. En de vraag is of de aarde in staat is om met die zelf-civilisatie een einde te maken aan de uitputting van onze hulpbronnen voor korte termijngewin. Om zelf-civilisatie te realiseren heb je een nieuwe oriƫntatie nodig en die botst met de gevestigde machtsverhoudingen van de multinationals. Ik blijf de ontwikkelingen van deze wetenschap met grote interesse volgen!!

NB Het aanschouwen van onze planeet vanuit de ruimte, rond Kerst 1968, was de eerste impuls voor deze tal van wetenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten