dinsdag 22 april 2014

Fado e Festa


De naam Simone van der Vlugt zal bij velen wel een belletje doen rinkelen. Naast de vele historische jeugdboeken, die ze op haar naam heeft staan, timmert ze sinds 2004 ook hard aan de weg met thrillers voor volwassenen. En dat niet bepaald onverdienstelijk..:-) Van haar thrillers, die wereldwijd verschijnen, zijn er inmiddels zo'n twee miljoen verkocht. Van die twee miljoen staan er een groot aantal bij mij in de boekenkast. Sinds ik startte met het lezen van haar historische jeugdboeken ben ik een groot fan van haar. Het leuke is daarbij dat Simone in Alkmaar woont en voor haar research voor nieuwe boeken de Alkmaarse bibliotheken regelmatig bezoekt om te kijken of wij haar aan de benodigde boeken hiervoor kunnen helpen.

Vorig jaar maakte ze samen met haar man Wim, die een begenadigd fotograaf is, haar eerste non-fictie boek: Fado e Festa. Dat zoals de naam al doet vermoeden over Portugal gaat. Een land met ruim tien miljoen inwoners en een oppervlakte van ruim 92.000 km2. Ons land heeft bijna zeventien miljoen inwoners, verspreid over 37.000 km2. Wij zijn dus een behoorlijk dichtbevolkt land, terwijl je in Portugal je je vaak op bepaalde plekken 'alleen op de wereld kunt voelen'. Maar dat laatste kan soms heel fijn zijn. Zelf ben ik twee keer op vakantie geweest naar dit land en allebei de keren naar de prachtige streek in het zuiden: de Algarve. Simone en haar man hebben natuurlijk deze streek ook bezocht, maar hebben gedurende hun meerdere bezoeken aan Portugal eigenlijk het hele land doorkruist. Natuurlijk zit daar de hoofdstad Lissabon bij maar bijvoorbeeld ook Fatima. Twee keer per jaar gaan hier duizenden pelgrims heen voor de processie en de zegening van zieken. Dat Simone een makkelijk verteller is blijkt eens te meer in dit reisverslag. Haar man  heeft een passie voor fotografie en dat is te zien. Want het boek bevat vele prachtige kleurenfoto's. Vele historische feitjes passeren de revue, je steekt er dus ook nog wat van op..:-). Ik heb mijn eigen fotoboeken van mijn vakanties erbij gepakt en toevallig hebben ze een aantal plaatsen bezocht waar ik ook geweest ben. Naast de Algarve blijkt Portugal heel veel meer prachtige plaatsen en streken te hebben. En is een bezoek dus meer dan waard. Op culinair gebied vind ik het zelf wel  een wat minder land. Vooral visliefhebbers komen hier goed aan hun trekken. Hoewel de 'pastel de nata' overal in Portugal een begrip is. Het is een bladerdeeggebakje, gevuld met banketbakkersroom. Ga jij dit jaar ook naar Portugal, dan kan je vast met dit boek onder het genot van een goed glas wijn en op de achtergrond de fado-muziek van Cristina Branco in de juiste vakantiestemming komen.
Simone en haar man hebben de smaak met dit eerste non-fictie boek goed te pakken gekregen. Want onlangs zag hun tweede het levenslicht: Friet en Folklore: reizen door feestelijk Vlaanderen. In ieder geval dichterbij huis dan Portugal en voor de bourgondiƫrs een waar culinair feest. Alleen al voor de heerlijke Vlaamse frieten zou je wel een bezoekje willen brengen aan onze zuiderburen.

Enthousiast geworden naar dit boek? Reserveren kan hier.

Gabrielle

1 opmerking:

  1. Lijkt mij een mooi boek om mee te nemen als je naar de zonnige oorden gaat .Of heerlijk thuis in de tuin te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen