vrijdag 18 april 2014

Keukenhof in Limmen

In Limmen ligt een unieke historische bollentuin. De Hortus Bulborum.
De Hortus Bulborum is de enige bollentuin ter wereld waar ruim 4000 verschillende soorten tulpen,narcissen, hyacinten, en andere veelal historische voorjaarsbloeiende bolgewassen bloeien. In deze tuin worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn. De Hortus Bulborum heeft als belangrijkste doel om deze rassen in stand te houden.
Als je er nu langs fietst staan al die bollen weer prachtig te bloeien. En het mooie voor de bloembollenliefhebber is dat de tuin te bezoeken is en je al dat moois van dichtbij kunt bekijken. Dit jaar is de Hortus Bulborum geopend tot en met 16 mei. Wellicht een leuk uitje tijdens de meivakantie.

Over de Hortus Bulborum is ook een mooi boek verschenen van Leslie Leijenhorst onder de titel Hortus Bulborum: schatkamer van historische bolgewassen. Het boek gaat in op de geschiedenis van de Nederlandse bollencultuur vanaf 1593. In het boek wordt ook het ontstaan en de ontwikkeling van deze hortus in Limmen beschreven. Het bevat veel mooie foto's. Vervolgens wordt uit de zes hoofdgroepen (tulpen, narcissen, hyacinten, irissen, krokussen, frittelaria soorten) een aantal soorten besproken en komen andere bollentuinen als de Keukenhof, Het Loo e.a. kort aan de orde. Het boek bevat ook een complete lijst met de collectie van de Hortus Bulborum. Deze lijst is waarschijnlijk alleen voor de echte kenners interessant. Het boek dat in het Nederlands én het Engels geschreven is maakt het mogelijk, ook lang nadat de bollen weer zijn uitgebloeid, na te genieten van het boeiende verhaal achter al die mooie bloemen.


Reserveer Hortus Bulborum: schatkamer van historische bolgewassen in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten