vrijdag 21 februari 2014

kijk en huiver

Reflectie
Een vrouw met lang rood haar in een wit nachthemd staat tot boven haar knieën midden in een bergmeer. Lijkt een poëtisch beeld. Maar kijk eens met haar mee naar de reflectie. Er zijn twee details anders: de spiegelfiguur heeft een bebloed mes in haar handen en een bloedvlek op het witte shirt. Dit is het omslag van Les Revenants, een ijzingwekkende nieuwe Franse serie die in Engeland is uitgebracht als The Returned en in Nederland als Rebound. Onder die laatste titel vind je hem in de bieb. Als je van raadsels en langzaam opgebouwde spanning houdt, mag je deze reeks niet missen.

Ongeluk
Een lokale bus rijdt de afgrond in om uit te wijken voor een jongetje dat plotseling midden op een weg door de bergen verschijnt. Er zijn geen overlevenden. Vier jaar later loopt een van de verongelukte kinderen haar dorp weer binnen zonder verouderd te zijn of zich iets van het gebeuren te kunnen herinneren. Wat doe je als ouders met zo'n situatie? Is dit je dochter wel? En hoe moet de dochter zelf er achter komen wie (of wat) ze nu is. Dan duiken er meer overledenen op waaronder, alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is, een seriemoordenaar die zijn misdaden weer oppakt. Het jongetje dat het ongeluk veroorzaakt keert eveneens uiterlijk onveranderd terug, maar hij blijkt mysterieuze krachten te hebben.

Stuwdam
Bij het dorp bevindt zich een stuwdam met een groot meer. Op het moment dat de overledenen terugkeren, begint het niveau van de waterspiegel op onverklaarbare wijze langzaam te zakken. Toeval? Op de bodem ligt een oud verzonken dorp. En onder water drijven de karkassen van dieren die voor iets zo afschuwwekkends gevlucht zijn dat ze de verdrinkingsdood hebben gekozen. Als je antwoorden zoekt, zul je veel geduld moeten hebben. Je krijgt ze namelijk niet in deze eerste reeks en de tweede moet nog worden opgenomen. Er komen alleen maar meer vragen bij in een uiterst subtiele opbouw met fantastische sfeerbeelden. Het heeft iets van Twin Peaks, maar dan zonder de humor. Dit gaat om serieuze relaties en het uitwerken van problemen.  En is in feite met niets te vergelijken. Leen de dvd en onderga het - als in een trance.

Muziek
De huiveringwekkende achtergrondmuziek is gecomponeerd door de band Mogwai. Wonderlijk genoeg is dit vooraf aan het filmen gebeurd. De schrijvers en regisseurs wilden zich bij het maken van de reeks door de muziek laten inspireren. Misschien een idee om ook eens een van hun cd's te lenen?

Reserveer Rebound in onze catalogus

Raoul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten