dinsdag 18 februari 2014

De Helleveeg


Wat een secreet, kreng, loeder is die tante Tiny!

Tientje Poets
Op hilarische wijze beschrijft A.F.Th. van der Heijden de door en door slechte, aan smetvrees lijdende tante van Albert Egberts, Tientje Poets genoemd door familie en bekenden. Een bijnaam die niemand hardop durfde uit te spreken want," zo zacht als haar stofdoek en zwabber en bonte wasgoed waren, zo scherp kon haar tong zich doen gelden". A.F.TH. geeft een heerlijk inkijkje in de bekrompen en verstikkende moraal van de jaren vijftig. Stukje bij beetje wordt duidelijk waar de oorsprong ligt van het venijn van tante Tiny en haar wraakzuchtig karakter.
Wraak
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Albert, het twaalf jaar jongere neefje van Tiny. We zijn hem al eerder tegengekomen in De tandeloze tijd, de romancyclus waar de schrijver al jaren afwisselend aan werkt en die inmiddels uit vijf delen bestaat. Door wraak verteerd rekent Tiny op zeer anekdotische wijze af met haar ouders, Nico Dartel, haar zus en haar overspelige echtgenoot Koos maar uiteindelijk ook met haar inmiddels volwassen neef Albert, ongeveer de enige die haar stiekem wel bewonderde om haar gedurfde streken en scherpe uitlatingen.
"Ze had de gewoonte je van achteren te besluipen juist wanneer je een liefdesbrief aan je teerbeminde zat te schrijven. Ze las dan over je schouder mee, om vervolgens de pikantste passages met haar jennerige stem uit te schreeuwen, verstaanbaar tot in de keuken van de buren".
Hoe verdorven Tiny is blijkt jaren later op de inmiddels door ieder gevreesde familiebijeenkomsten waar Tiny haar opwachting maakt, ditmaal op de crematie van Alberts moeder. Aan de koffietafel krijgt Alberts vrouw Zwanet te horen dat Albert, inmiddels een brave burger en vader van haar kinderen, als hitsige student ooit tijdens een zogenaamd spontaan bezoekje aan zijn getrouwde tante gezamenlijk in haar bed belandden.
Wat een prachtige satire.

A.F.Th. van der Heijden zelf zegt dat hij grimmiger is gaan schrijven sinds de dood van zijn zoon. "De glans is er van af".
Velen zullen inmiddels bekend zijn met het boek Tonio, een requiemroman over zijn bij een verkeersongeluk overleden zoon Tonio.

Het boek de Helleveeg wordt verfilmd.
Wat een heerlijke rol zal dat zijn om tante Tiny te spelen!


Marjan

Reserveer het boek De Helleveeg

Reserveer het boek Tonio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten