vrijdag 14 februari 2014

Het hart van alle dingen

Zodra deze titel als 'Sprinter' in de bibliotheek verscheen wist ik dat ik dit boek wilde lezen.
Auteur: Elizabeth Gilbert.
Van haar, met veel humor, met vaart, en met een tikje spiritualiteit geschreven boek 'Eten, Bidden, Beminnen' heb ik enorm genoten.

Elizabeth Gilbert is door haar beeldende schrijfwijze in staat je mee te voeren, je te laten wanen in een andere wereld.
De hoofdpersoon in de roman 'Het hart van alle dingen' is Alma Whittaker, een oude vrijster die zich stort in het onderzoek naar mossen. Niet echt interessant zou je denken. Niet bijster inspirerend zo'n onderwerp.
Tot je begint te lezen: het boek is slechts met moeite weg te leggen.

Alma is de enige dochter van Henry Whittaker, puissant rijke eigenaar van een botanische handelsonderneming en van de Hollandse Beatrijs van Deventer (de Van Deventers zijn eigenaar van de Amsterdamse Hortus Botanicus).
Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op het landgoed White Acre in Philadelphia.
Alma wordt in het begin van de negentiende eeuw geboren en is bijzonder onaantrekkelijk, intelligent en leergierig. Ondanks haar strenge opvoeding (voor haar moeder is alleen het hoogst haalbare geldig en emoties toon je niet) heeft ze een gelukkige jeugd, die zij voornamelijk doorbrengt op het landgoed. Vriendjes en vriendinnetjes heeft ze niet; wel wordt een pleegdochter van haar leeftijd in het gezin opgenomen: een prachtig meisje.
Al snel maakt Alma kennis met de wereld van de botanie en zij stort zich in het onderzoek naar mossen.

Op 51- jarige leeftijd gaat ze een huwelijk aan met Ambrose Pike, haar grote liefde, maar hun kijk op het huwelijk is zó verschillend; het houdt maar een paar weken stand. Ambrose wordt naar Tahiti gestuurd om een plantage te runnen en overlijdt daar een paar jaar later. Alma reist hem achterna om te trachten meer over Ambrose te weten te komen. En dat lukt!
Het is de eerste keer dat Alma het landgoed verlaat en zich in een, voor haar, onbekend avontuur stort.

Een paar jaar later reist ze naar Holland om de beroemde familie van haar moeder op te zoeken.
Zij wordt opgenomen in de familie en daar, in Amsterdam, zal ze zich tot aan haar dood in 1883 bezighouden met de wetenschap en haar studie naar mossen.

'Het hart van alle dingen' is een warm verhaal, waarin historische figuren als kapitein James Cook en Charles Darwin mooi in het verhaal worden opgenomen, naast allerlei academische wetenswaardigheden.

In een interview met uitgeverij 'De bezige bij', wordt Gilbert de vraag gesteld of Alma Whittaker model staat voor één bepaalde vrouw. Dat blijkt niet het
geval.

Zij staat model voor verschillende vrouwen in de negentiende eeuw die intelligent, leergierig en ambitieus waren, maar veelal, in die tijd,
niet de kans kregen zich te ontwikkelen.


'Het hart van alle dingen' is te leen in de bibliotheek en kun je hier reserveren.

Jeannette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten