woensdag 6 november 2013

Code37 en The Broken Circle

Wie net als ik en mijn gezin aan het beeldscherm gekluisterd zat bij de uitzendingen van de Belgische serie Code37, kan het hart alsnog ophalen.

Na de abrubte voortijdige stop van de serie, waar de Nederlandse TVzender een vloedgolf van twitterprotesten aan overhield, zijn de boeken gelukkig nog gewoon in onze bibliotheek te vinden, zodat je in ieder geval kunt lezen hoe de serie afloopt.

Voor wie dat niet genoeg is, en actrice Veerle Baetens graag nog eens in een goede filmrol ziet, is de film The Broken Circle Breakdown een aanrader.
Veerle, in Code37 een schijnbaar bikkelharde Rechercheur Zeden, maar innerlijk breekbaar en soms wanhopige Hannah Maes, schittert in een prachtig vertolkte rol van jonge eigenaresse van een tattooshop. Ze ontmoet daar Didier, die gek is van Amerika en van zijn band, en haar zover krijgt mee te zingen in zijn band. Muzikaal gezien is de film dan ook een puik staaltje werk, zelfs als je niet echt fan bent van Bluegrass. De muziekstijl zet kracht bij, aan de oprechtheid van het verhaal, met louter accoustische elementen.
Regisseur Felix van Groeningen heeft goed begrepen hoe dat werkt: Bluegrass kruipt langzaam onder je huid, deze prachtige lovestory met zich meeslepend.

Opnieuw laat Veerle zich van haar beste kant zien, waar de film uitmunt in het omschrijven van de hardheid van het leven. Ondanks dat ik mezelf vooraf geïnformeerd had over de verhaallijn, ontkwam ik niet aan het verstouwen van een vers pak tissues.
Om de titel van de film en van dit blogbericht goed te begrijpen, kan het handig zijn de extra's op de DVD naderhand te bekijken. In korte 'flashes' zie je daar de voorgeschiedenis van Elise die een cirkel van drama schets, dat er om schreeuwt doorbroken te worden. Dat voegt zeker iets toe aan de oorspronkelijke hoofdfilm, maar zonder kan ook.

 Waar precies de 'breakdown' voor staat, dat kun je beslist beter zelf gaan ondervinden. Dat niet alleen ik onder de indruk ben, moge blijken uit de internationale prijzen, die met deze film al verdiend zijn, sinds de première in Gent, nu bijna een jaar geleden. Zeer verdiend, zuiderburen!
Reserveer delen van de serie Code 37
Reserveer de DVD The Broken Circle Breakdown

Geen opmerkingen:

Een reactie posten