donderdag 7 november 2013

Borderline Times

Speedboot
Tommy Wieringa had geen betere titel kunnen kiezen voor zijn bestseller; we leven in het Westen op een speedboot die steeds sneller en sneller gaat en waar steeds meer mensen van af vallen omdat ze het moordende tempo niet meer aan kunnen. Die mensen komen terecht bij Dirk De Wachter. Schrijver van de bestseller Borderline Times: het einde van de normaliteit


Economie
In België zitten bijna 100.000 mensen thuis om psychische redenen. Dat zij een probleem hebben is een gevolg van de economische structuur van de wereld is de stelling van De Wachter. Het kapitalisme heeft ons veel goeds gebracht, maar het model zit op zijn einde. Hij krijgt op dit vlak veel steun van economen als vader en zoon Skidelsky. Het consumentisme en het zoeken naar geluk moeten het gat opvullen dat door het wegvallen van kerk en geloof is ontstaan.

Borderline criteria
In zijn boek noemt De Wachter de negen criteria van borderline en zijn stelling is dat onze maatschappij alle trekken van borderline vertoont. Hardnekkinge gevoelens van zinloosheid en leegte is één van die criteria, en die ziet De Wachter overal om zich heen.

Zinzoeken wezen
We moeten blij zijn dat we veel dingen uit het verleden overwonnen hebben, maar de mens is een zinzoekend wezen. En volgens De Wachter ligt de zin van het leven in de zorg voor andere mensen, zin heeft te maken met de blik van de ander, met de gemeenschap, niet in zinloos consumeren en steeds maar zoeken naar geluk.

Houellebecq
De Wachter noemt aan het einde van zijn boek een aantal schrijvers die de tijdgeest goed weten te pakken. De belangrijkste, die hij vaak citeert is Michel Houellebecq. Ik ben een groot bewonderaar van zijn werk. Maar hij noemt ook Grunberg. Een interessante lijst die ik iedereen aan kan raden, evenals dit boek!

Uiteraard is Borderline Times te leen in de bibliotheek!

Agnes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten