donderdag 31 oktober 2013

Laat je meenemen


Buitenaards bijzonder
Zin om je twintig uur lang te laten meenemen op een wonderbare reis? Ga er maar eens goed voor zitten. We gaan in feite niet ergens heen, maar het komt naar ons toe. Of we daar blij mee moeten zijn ... Taken is een televisieserie over contact met buitenaardse wezens. Klinkt voorspelbaar, temeer als je weet dat Spielberg zich er mee bemoeid heeft. Maar de serie grijpt je niet alleen emotioneel. De aanpak is anders dan anders.

Springen door de tijd
Taken volgt drie families over vijf decennia in hun ervaringen met buitenaardse wezens (ontmoetingen en ontvoeringen) en met elkaar vanaf Roswell. Een dergelijke langademigheid rond een thema is al apart, maar het geheel wordt ook nog in twee sterk verschillende delen van vijf episodes opgemaakt. In de eerste vijf episodes spring je vlot door vijf decennia heen en kan een kind in een volgende aflevering al een volwassene zijn. In de laatste vijf episodes zijn we in het heden beland en vindt elke aflevering slechts in een of twee dagen plaats. Een waanzinnige overgang die je op zich al over het fenomeen tijd aan het denken zet door je er aspecten van direct te laten ervaren.

Sla dit over ...
...als je niet wilt dat ik al iets essentieels verraad. Maar wat ik een fijne verassing vond, was de kijk op de aliens. In de meeste films en series worden buitenaardse wezens ofwel geportretteerd als goedaardig (ze komen ons bestuderen en/of raad geven) ofwel kwaadaardig (ze komen ons vernietigen of akelige experimenten op ons uitvoeren). Maar wat nu als net als bij ons in hun beschaving (en tot in individuele wezens toe) beide aspecten vertegenwoordigd zijn? Ervaar het in Taken - verwonder jehuiver, huil en laat jezelf ontroeren.

Miscast
Het enige dat me niet beviel aan deze serie was de miscasting van Matt Frewer. Matt is een acteur die fantastische en uiterst vermakelijke karikaturen neer kan zetten, zoals in de aan te raden serie A Town Called Eureka. Maar Taken is een serieuze reeks waar zijn overdreven aanpak niet werkt en helaas op teveel afleveringen een stempel drukt. Over het geheel is dat evenwel een kleine smet op een indrukwekkende serie. Er tegenover staat veel prima acteerwerk met een uitzonderlijke prestatie van de jonge Dakota Fanning.

Raoul de Haan

Reserveer Taken in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten